Secondary Adv

Regjistrohet temperatura me e larte ne Antarktide

Share on Google+

Antarktida ka regjistruar temperaturën e saj më të lartë ndonjëherë, nga një stacion hulumtues argjentinas në kontinentin e ngrirë duke shënuar 18.3 ° C.

 

Temperatura nga baza Esperanza është regjistruar në mesditën e së enjtes dhe mund rekordin e mëparshëm prej 17.5 ° C, në Mars 2015 me 0.8 ° C. 

Regjistrimet në bazën në Hope Bay, Gadishulli Trinity, filluan në vitin 1961 dhe njoftimi u nda nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO). Temperatura e lartë rekord është rreth të njëjtës ngrohtësi si një ditë mesatare e qershorit në Nottingham, në Mbretërinë e Bashkuar, sipas shifrave nga Met Office. 

SMN Argjentina tha në një postim: Në mesditë Esperanza Base regjistroi një rekord të ri historik të temperaturës që nga 1961 prej 18.3 gradë Celsius. Gadishulli i Antarktidës, maja veriperëndimore afër Amerikës së Jugut, është ndër rajonet më të shpejta të ngrohjes në tokë, me temperaturat në rritje pothuajse 3C gjatë 50 viteve të fundit, tha WMO. 

Rreth 87 përqind e akullnajave përgjatë bregdetit të saj perëndimor janë "tërhequr" gjatë këtyre pesë dekadave dhe kanë treguar një "tërheqje të përshpejtuar" në 12 vitet e fundit, shtoi ai. Kjo është një shenjë e ngrohjes që po ndodh atje dhe me një ritëm shumë më  të shpejtë se mesatarja globale. 

Hulumtimet e fundit zbuluan se shkalla e humbjes së akullit nga pesë akullnajat e Antarktidës ishte dyfishuar në gjashtë vjet dhe ishte pesë herë më e shpejtë sesa në vitet 1990. 


Më të lexuarat