Secondary Adv

5 menyra per te ulur emetimet ne ndertim

Share on Google+

Ngrohja prej 1.0° C tashmë ka ndodhur, dhe kufizimi i saj në 1.5° C deri në 2030 do kërkojë ndryshime të menjëhershme në mënyrën e funksionimit të ekonomisë globale.   

 

Të marra së bashku, këto ndryshime mund të ulin emetimet nga procesi i prokurimit dhe ndërtimit të ndërtesave dhe infrastrukturës me 29% në atë që studimi e quajti një synim "përparimtar", dhe me 44% në atë që e quan një objektiv "ambicioz". Çdo masë është një shtrirje më vete, dhe bërja e gjashtë mund të duket e pamundur në çdo kohë së shpejti. 

 

Por studimi ofron alternativat që industria duhet të provojë sepse emetimet nga ndërtesat dhe ndërtimi i infrastrukturës pritet të formojnë kategorinë e vetme më të madhe të asaj që autorët e quajnë "emetime të bazuara në konsumin" në qytetet më të mëdha në botë nga këtu deri në vitin 2050, duke llogaritur gati një e katërta (21%) e të gjitha emetimeve të konsumit në periudhë. 

 

1) Efikasiteti i materialit 

Ideja këtu është që ne po përdorim më shumë se sa duhet materiale betoni, çeliku dhe materiale të tjera me intensitet karboni.  

 

2) Kaloni tek materialet më të ulëta të emetimit 

Fitorja më e madhe këtu do të ishte përdorimi i drurit të qëndrueshëm si material ndërtimi parësor në vend të betonit strukturor dhe çelikut. Përfitimi i lëndës drusore është që pemët thithin karbonin nga atmosfera, kështu që rritja më shumë për ndërtim mund të ketë një efekt neto të uljes së karbonit. Strukturat e drurit janë më të lehta, kështu që potencialisht kërkojnë themele të masës së zvogëluar, duke kursyer në beton. 

 

3) Zhvilloni çimento me karbon të ulët 

Për shkak se prodhimi i saj kërkon që gëlqerori të nxehet në temperatura ekstreme, çimentoja është me të vërtet një element shkatërrues mes ndotësve. Chatham House llogarit se më shumë se katër miliardë ton çimento prodhohen çdo vit, duke përbërë rreth 8% të emetimeve globale të CO2. Përparimet në këtë fushë janë duke u zhvilluar, megjithëse në një fazë të hershme. 

 

4) Ricikloni materialet dhe përbërësit e ndërtimit

Kjo është një e vështirë, pasi ajo synon mënyrën e organizimit të zinxhirit global të furnizimit të ndërtimeve. Mbeturinat e ndërtimit dhe prishjes, ose CDW, janë një nga rrjedhat më të mëdha të mbeturinave në Evropë, që përbën deri në 30% të të gjithë mbeturinave të krijuara në BE. Kjo do të thotë gjithçka, nga betoni dhe izolimi, deri tek tullat, gipsi, druri, qelqi, metale, plastika, tretësit dhe asbesti. Nëse do të mund të riciklonim pjesën më të madhe të kësaj, mund të ulnim emetimet e shkaktuara nga minierat dhe fabrikat e nevojshme për të prodhuar materialet bazë ndërtimore. 

 

5) Makineritë e ndërtimit me emetim të ulët 

Kjo mund të jetë fitore e lehtë për ndërtimin sepse prodhuesit ekologjikë tashmë janë në të, me Caterpillar dhe Volvo në mesin e atyre që zhvillojnë gërmuesit elektrikë. Përdorimi i makinerive ndërtimore me emetim të ulët ose zero, përmes automjeteve elektrike dhe biokarburanteve, do të shkurtonte emetimet nga vendet e ndërtimit, thonë autorët.


Më të lexuarat