Secondary Adv

10 zbulime aksidentale te shkences qe ndryshuan boten

Share on Google+

Në historinë e njerëzimit disa shpikje të mëdha shkencore dhe teknologjike ndodhën në mënyrë aksidentale.  

 

"Domosdoshmëria është nëna e të gjitha shpikjeve", siç thotë thënia e famshme, por disa prej tyre, madje edhe me rëndësi jetike, janë zbuluar nga rastësia. Penecilina, inulina, si dhe zbulime të tjera mjekësore dhe shkencore kanë ndodhur krejt rastësisht. Këto janë disa nga shembujt më të dukshëm:  

 

Rrezet X u zbuluan rastësisht 

Mikrovala ishte gjithashtu një zbulim i rastësishëm

Zbulimi i radioaktivitetit ishte një tjetër rastësi

Penicilina ishte një zbulim tjetër aksidental

Insulina ishte gjithashtu një zbulim i çuditshëm

Goma e vullkanizuar ishte gjithashtu një zbulim i paqëllimshëm

Vazelina ishte gjithashtu një aksident

Xhami i papërshkueshëm nga uji u zbulua gjithashtu rastësisht

Provat e para të "Big Bang" ishin gjithashtu një zbulim aksidental 


Më të lexuarat