Secondary Adv

Projekti i ndertesave te oazit vertikal

Share on Google+

Studio e projektimit me qendër në Varshavë FAAB Architektur paraqet një zhvillim të vazhdueshëm në mjediset urbane me ndërtesën e tij të oazeve vertikale. 

 

Studioja, në përpjekjen për të zvogëluar ndikimin mjedisor të ndërtesave, zhvillon një sistem arkitektonik kullash i cili funksionon për të korrur energji elektrike nga dielli, me një kërkesë të ulur të energjisë, dhe përdor hijet pasive me gjeometritë e kontrolluara të fasadës së saj jeshile ekspresive.

Tipologjia vertikale e ndërtesave të oazit parashikohet të jetë e vendosur në zonat urbane me popullsi të dendur, me programim shumë funksional duke përfshirë hapësirat me pakicë, zyra, hoteli dhe banesa. 

Kur lidhet me pompat e nxehtësisë në tokë, ndërtesa është krijuar për të shërbyer si qendra lokale e shpërndarjes së nxehtësisë për zonën përreth. Ndërtesa vertikale e oazit karakterizohet nga fasada e saj skulpturale e përbërë nga përbërës shumështresorë, secila prej të cilave luan një rol të rëndësishëm.

Elementet e errëta të bardha janë bërë nga panele fotovoltaike (bipv) të integruara në ndërtim ndërsa ndricimi përdor teknologji diellore transparente të energjisë, të aftë për të prodhuar energji elektrike të korrur nga dielli.

Kopshti vertikal përgjatë fasadës është i përbërë nga bimë dhe mikroorganizma të përzgjedhur me kujdes, të cilat punojnë me sisteme ndërtimi dhe strategji të qarkullimit të mbyllur për të pastruar ajrin e ndotur të CO2, NOx dhe PM. Procesi natyror i transpirimit ndihmon më tej për të lagështuar dhe ftohur ajrin. 

Shtresa e gjelbër e fasadës së ndërtesës vertikale të oazit është projektuar të bashkohet me një aplikacion mobil që siguron statusin e sistemit për secilën bimë në matricë. Një infrastrukturë lidh sensorët duke i lejuar ata të optimizohen për mjedise të reja.


Më të lexuarat