Secondary Adv

Prekja nga COVID-19 mund te lidhet me grupin e gjakut

Share on Google+

Njerëzit me gjak tip A janë dukshëm më të predispozuar të kapin koronavirus sesa ata me tipin O, kanë zbuluar akademikët kinezë. 

 

Studimi në Wuhan, epiqendra e sëmundjes, gjithashtu zbuloi që ata me gjak të tipit A ka më shumë të ngjarë të vdesin nga COVID-19. Në mesin e pacientëve COVID-19, njerëzit me Tipin O përbënin vetëm 25%, ndërsa Tipi A përbënte 41%.

Njerëzit me gjak të tipit O përbënin një të katërtën 25 % të vdekjeve në hulumtim. Njerëzit e tipit O përbëjnë 32 përqind të njerëzve në Wuhan. Akademikët krahasuan të dhënat e pacientëve të infektuar Wuhan me 3,694 persona jo të infektuar në të njëjtin rajon.

Pandemia e koronavirusit ka infektuar pothuajse 200,000 njerëz dhe ka vrarë më shumë se 7.800 në të gjithë botën. Grupi i gjakut O ishte i shoqëruar me një rrezik më të ulët të vdekjes në krahasim me grupet jo O. Në të kundërt, grupi i gjakut A ishte i shoqëruar me një rrezik më të lartë të vdekjes në krahasim me grupet jo-A.

Njerëzit e grupit të gjakut A mund të kenë nevojë për forcim të veçantë të mbrojtjes personale për të zvogëluar mundësinë e infeksionit, u shprehën studiuesit. Pacientët e infektuar nga Sars-CoV-2 me grupin e gjakut A mund të kenë nevojë të marrin mbikëqyrje më të kujdesshme dhe trajtim agresiv. 

Nëse jeni tipi A, nuk ka nevojë të bëni panik. Nuk do të thotë që do të infektoheni 100 përqind. Nëse jeni tip O, nuk do të thotë se jeni absolutisht i sigurt. Ju ende duhet të lani duart dhe të ndiqni udhëzimet e dhëna nga autoritetet. Dallimi në grupet e gjakut varet nga ngjitjet në qelizat e kuqe të gjakut të quajtura antigjene.

Prania ose mungesa e këtyre molekulave dikton se çfarë lloji i gjakut është një person. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që njerëzit me gjak A të tipave A, B dhe AB kanë një rrezik të shtuar të sëmundjes koronare të zemrës në krahasim me njerëzit me gjak tipi O.


Më të lexuarat