Secondary Adv

10 importuesit me te medhenj te tekstiles ne bote

Share on Google+

Industria e tekstiles është një industri 3 trilion dollarë që merret me përsosje, shpërndarje dhe prodhim të fibrave natyrale dhe sintetike që përdoren në disa industri të tjera.

 

Tekstili është materiali që është bërë duke përdorur ose fibra sintetike ose natyrore. Fijet dhe fibrat janë punuar për të prodhuar fije dhe më pas shndërrohen në leckë. Industria e tekstilit ka punësuar rreth 60 milion njerëz në planet. Punët në sektorin e veshjeve janë thelbësore në vendet në zhvillim si Vietnami, Pakistani dhe India. Industria përbën rreth 2% të PBB-së së botës dhe një pjesë edhe më të madhe të PBB-së së prodhuesve kryesorë të tekstileve si Kina. Kina luan një rol kryesor në eksportin global dhe prodhimin e veshjeve dhe tekstileve. 

 

Importuesit kryesorë të tekstilit

Bashkimi Evropian

Bashkimi Evropian është importuesi më i madh i tekstileve dhe veshjeve, që përbën mbi 23% të importeve globale të tekstileve dhe veshjeve. 

Shtetet e bashkuara

Përveç që është një nga eksportuesit më të mirë në botë të produkteve të tekstilit, Shtetet e Bashkuara ishin importuesi i dytë më i madh i tekstilit në vitin 2018. Vlera e importeve të vendit u rrit me 7.2% nga 2016 në 2017 (25.7biliard dollarë). 

3 Kina -18 miliardë dollarë

4 Vietnami- 18 miliardë dollarë

5 Bangladesh- 11 miliardë dollarë

6 Japoni -9 miliardë dollarë

7 HongKong, Kinë- 7 miliardë dollarë

8 Indonezi- 7 miliardë dollarë

9 Meksikë -7 miliardë dollarë

10 Turqi -6 miliardë dollarë


Më të lexuarat