Secondary Adv

Shkencetaret paralajmerojne viruse te tjera

Share on Google+

Popullsia jonë në rritje globale po na afron me jetën e egër duke na rrezikuar nga viruse të reja, paralajmërojnë ambientalistët. 

 

National Geographic thotë se do të ketë më shumë sëmundje si COVID-19 për shkak të shpyllëzimit dhe përdorimit të kafshëve të egra si kafshë shtëpiake, ushqim dhe ilaç.

Enric Sala, një ekologjist detar thotë se duhet të ndalojmë injorimin e lidhjes midis sëmundjeve infektive dhe botës natyrore. Deri në vitin 2050, popullsia globale pritet të rritet me 2 miliardë në 9.7 miliardë, gjë që do të bëjë presion shtesë në burimet ushqimore, duke i afruar njerëzit pranë jetës së egër.

Ajo që ne dimë është se kafshët e tjera janë një rezervuar shumë i madh i patogjenëve, shumë prej të cilave ne nuk jemi akoma të ekspozuar ndaj tij. Një ekspert për sëmundjet infektive thotë se ekosistemi ynë përmban shumë lloje të ndryshme të kafshëve të egra, bimët, kërpudhat dhe bakteret. 

Ai thotë se brenda secilit prej tyre dhe në larminë e sistemit tonë ka shumë viruse unike që mund të kalojne te njerëzit ashtu siç ndodhi me COVID-19. Nëse e marrim COVID-19 nën kontroll, atëherë duhet të fillojmë të mendojmë për një tjetër.

Sëmundjet që mund të lëvizin nga njerëzit te kafshët dhe përsëri të përbëjnë mbi 17 përqind të të gjitha sëmundjeve infektive dhe të shkaktojnë mbi 700,000 vdekje në vit. Numri i këtyre sëmundjeve është duke u rritur që nga vitet '50 kur u shfaqën fillimisht 30 sëmundje të reja infektive.

Kjo përfshin sëmundje me origjinë nga kafshët si HIV, Ebola, SARS, MERS dhe Zika. Nuk është vetëm problemi i lëvizjes në territoret e kafshëve, megjithëse ndryshimi i klimës dhe temperaturat në rritje po krijojnë më mirë kushte për përhapjen e sëmundjeve.


Më të lexuarat