Secondary Adv

10 prodhuesit me te medhenj ne bote

Share on Google+

Të dhënat e OKB tregojnë se Kina është centrali prodhues në botë. 

 

Industria perpunuese është përgjegjëse për gati 30% të prodhimit ekonomik të vendit. Ndërprerjet në Kinë, si rezultat i koronavirusit, mund të kenë efekte goditje në të gjithë botën. Ndërsa ndikimi ekonomik i shpërthimit të koronavirusit padyshim që do të jetë më i rëndë në Kinë, efektet negative të pandemisë nuk do të kufizohen nga Muri i Madh. Në fund të fundit, Kina është qendra prodhuese në botë dhe efekti i madh i mbylljeve në të gjithë vendin tashmë po çon në furnizimin me kufizime në industri të ndryshme në të gjithë globin.

 

Sipas të dhënave të publikuara nga Divizioni i Statistikave të Kombeve të Bashkuara, Kina zinte 28 përqind të prodhimit global të prodhimit në vitin 2018. Kjo e vendos vendin më shumë se 10 pikë përqindje përpara Shteteve të Bashkuara, të cilat dikur kishin sektorin më të madh prodhues në botë derisa Kina kapërceu atë në 2010. Me vlerën e shtuar nga sektori prodhues kinez që arrin në pothuajse 4 trilion dollarë në vitin 2018, prodhimi përbënte gati 30 përqind të prodhimit total ekonomik të vendit. Ekonomia e Shteteve të Bashkuara është shumë më pak e varur nga prodhimi këto ditë: në vitin 2018, sektori i prodhimit përbënte vetëm 11 përqind të PBB-së në ekonominë më të madhe në botë.

Kina

Shtetet e Bashkuara

Japan

Gjermania

Korea e Jugut

India

Italia

Franca

Mbreteria e Bashkuar

Meksika


Më të lexuarat