Secondary Adv

Pergjysmohet ndotja e ajrit ne Europe

Share on Google+

Niveli i ndotjes së ajrit në Londër, Romë, Milano dhe Paris ka rënë ndjeshëm pasi masat e izolimit për koronavirusin kanë detyruar njerëzit të rrinë jashtë rrugës. 

  

Niveli i lëndës së grimcave, të cilat vijnë nga transporti rrugor dhe karburanti i djegur, si dhe dioksidi i azotit, i cili vjen kryesisht nga automjetet, janë të ulta në të gjithë Londrën.

Nivelet e grimcave ultra të imta të kryeqytetit në Mbretërinë e Bashkuar, të njohura si PM2.5, aktualisht janë rreth gjysma që normalisht do të regjistrohej në këtë kohë të vitit, bazuar në një mesatare të matjeve gjatë pesë viteve të fundit, thonë shkencëtarët.

Analiza e emetimeve të dioksidit të azotit tregon se nivelet e ndotjes në Londër janë dukshëm më të ulëta se në mars 2019. Të dhënat e EEA konfirmuan që përqendrimet e ndotësve të ajrit në Romë dhe Milano kanë rënë gjithashtu me 50 përqind.

Këto shenja premtuese të hershme sugjerojnë se ndotja e ajrit mund të bjerë nëpër qytete të Britanisë, sa më gjatë të vazhdojë pandemia. Kjo është kryesisht pasojë e vëllimit të trafikut më të ulët, dhe disa nga uljet më të qarta kanë qenë në dioksidin e azotit, i cili vjen kryesisht nga gazet e automjeteve. 

Ndërsa dioksidi i azotit lëshohet kryesisht nga gazet e automjeteve, burimet janë më të larmishme, nga transporti rrugor deri tek djegia e karburantit. Ende nuk është e qartë se cilat do jenë ndikimet shëndetësore të zvogëlimeve të ndotjes së ajrit, që shkaktojnë rreth 40,000 vdekje në Mbretërinë e Bashkuar çdo vit. 

Ndotja e ajrit është e lidhur me problemet shëndetësore, përfshirë goditjet, sëmundjet e zemrës, kancerin e mushkërive dhe sëmundjet, dhe sëmundjet e frymëmarrjes dhe infeksionet.


Më të lexuarat