Secondary Adv

10 rreziqet kryesore ne kantieret modern te ndertimit

Share on Google+

Ne përshkruajmë 10 rreziqet më të zakonshme në kantierin modern të ndërtimit, duke përfshirë detaje se si t'i menaxhoni ato dhe t'i shmangni kur është e mundur. 

 

1 | Puna në lartësi 

Gjatë periudhës 2015-2016, mbi 25% e vdekjeve të punëtorëve në ndërtim ishin në lidhje me rënien nga lartësia, duke e bërë këtë shkakun numër një të dëmtimeve fatale për punëtorët. 

 

2 | Lëvizja e objekteve 

Vendet e ndërtimit në të gjithë botën janë të njohura si mjedise në ndryshim, gjë që nga ana tjetër krijon një mjedis ku rreziqet janë shumë të pranishme. Ka objekte lëvizëse të panumërta në një kantier ndërtimi, nga vinça në makineritë më të vogla siç janë mikserat e çimentos, disa nga këto objekte dhe makineritë lëvizin nëpër themele të pabarabarta të cilat mund t'i bëjnë kushtet edhe më të rrezikshme. 

 

3 | Rrëshqitje, pengesa dhe rënie 

Këto janë një dukuri shumë e zakonshme në vendet e ndërtimit dhe mund të shkaktojnë nga një mavijosje e vogël deri në vdekje. Ato mund të ndodhin në çdo mjedis, por në industrinë e ndërtimit, ato janë një dukuri e përditshme falë një grupi të madh materialesh dhe mjetesh që gjenden përreth. 

 

4 | Zhurmat 

Zhurma është një dukuri shumë e zakonshme në pothuajse çdo vend ndërtimi falë përdorimit të rëndë të makinerive me zë të lartë. Edhe mjetet e vogla siç janë çekiçët mund të krijojnë një sasi të konsiderueshme të zhurmës që mund të rezultojë në humbje të dëgjimit. 

 

5 | Sindromi i dridhjeve të krahut 

Përdorimi i zgjatur i mjeteve të fuqishme të krahut të mbajtur me dorë që shkakton dridhje të konsiderueshme mund të shkaktojë dëmtim të enëve të gjakut, nervave dhe nyjeve të cilat mund të jenë të përhershme. HAVS është i parandalueshëm përmes përdorimit të pajisjeve të përshtatshme mbrojtëse. 

 

6 | Transporti material dhe manual 

Mjete, materiale dhe mbetje të ndryshme transportohen nëpër vendet e ndërtimit dita ditës. Nga shkallët deri tek çanta e mbeturinave, shumë nga kjo mund të bëhen me dorë, por disa gjëra transportohen me pajisje të lëvizshme. Sido që të jetë, trajtimi i ndonjë gjëje në një vend ndërtimi, pa marrë parasysh sa i madh apo i vogël, ka aftësinë të shkaktojë rreziqe që mund të rezultojnë në lëndime.

 

7 | Shembja e objekteve te vjetra

Rënia e llogoreve në vendet e ndërtimit janë më të zakonshme nga sa mendoni dhe këto situata mund të jenë shumë të rrezikshme, të cilat, në disa raste, mund të shkaktojnë vdekje. Në çdo kohë, një ndërtesë që është duke u shembur ose në ndërtim e sipër ka potencialin që papritmas të shembet si rezultat i proceseve ndërtimore jo adekuate, apo rasteve të ndryshme të llogaritjes së gabuar.

 

8 | Materialet fibroze te demshme

Asbesti është një nga vrasësit më të mëdhenj në industrinë e ndërtimit. Kjo kryesisht për faktin se është një rrezik i padukshëm në të cilin rast mund të jetë i vështirë për t'u shmangur. Asbesti i referohet një grupi prej gjashtë mineralesh fibroze që ndodhin natyrisht që mund të shkaktojnë sëmundje fatale dhe serioze siç është kanceri i mushkërive nëse thithen. 

 

9 | Elektricitet

Meqenëse vendet e ndërtimit përbëhen kryesisht nga ndërtesa të papërfunduara ose të dëmtuara, telat e ekspozuar të energjisë elektrike, të cilat potencialisht mund të jenë live, mund të shkaktojnë një shqetësim të konsiderueshëm dhe mund të krijojnë një rrezik të konsiderueshëm. 

 

10 | Grimcat dhe materialet në ajër 

Shumë e njëjta me asbestin, grimcat e tjera të fibrave dhe materialeve të tilla si pluhuri mund të shkaktojnë çështje midis shëndetit dhe sigurisë së punëtorëve në vendin e ndërtimit. Kjo për shkak se shumica e këtyre janë të padukshme dhe për këtë arsye janë të ndërlikuar për t'i shmangur ndonjëherë.


Më të lexuarat