Secondary Adv

6 pyetje kryesore ne lidhje me vaksinen e COVID-19

Share on Google+

Në përpjekjet për të ngadalësuar përhapjen e COVID-19, bota është drejtuar me të drejtë, në distancimin shoqëror dhe përpjekjet e tjera për të ndihmuar në rrafshimin e kurbës. 

 

Eshtë thelbësore të vazhdojmë këto përpjekje, por mënyra e vetme që do të dalim nga kjo krizë është me trajtimin e duhur dhe një vaksinë. Dhe ne nuk do ta mposhtim plotësisht këtë sëmundje derisa ta mundim kudo, kështu që duhet të sigurojmë që vaksinat dhe ilaçet të arrijnë te njerëzit në rrezik kudo që të jenë, pavarësisht nga kombësia ose të ardhurat. 

 

Cili është statusi aktual i një vaksine COVID-19? 

Aktualisht nuk ka vaksinë të aprovuar për COVID-19. Por mbi 100 kandidatë për vaksina COVID janë në zhvillim e sipër. Nga këto, pesë janë zhvendosur në zhvillimin klinik, dhe tre janë duke u testuar te njerëzit. 

 

Po në lidhje me trajtimet e tjera për COVID-19? 

Derisa të zhvillohet një vaksinë, gjetja e një trajtimi mund të përmirësojë shanset e mbijetesës për njerëzit që infektohen. Asnjë trajtim nuk është aprovuar për përdorim kundër COVID-19 ende. Por në kohën e shkrimit, mbi 200 trajtime janë në zhvillim e sipër, dhe mbi 70 janë në prova aktive, falë përpjekjeve të partneritetit global për të koordinuar dhe përshpejtuar kërkimin dhe zhvillimin. Opsionet më premtuese të trajtimit janë ilaçet që tashmë ekzistojnë për të luftuar sëmundjet e tjera dhe gjithashtu mund të jenë efektive kundër COVID-19.

 

Sa kohë duhet normalisht për të zhvilluar një vaksinë?

Hulumtimi dhe zhvillimi i vaksinave të reja mund të zgjasin mesatarisht 10 vjet në rrethana normale, megjithëse disa zhvillohen më shpejt siç kemi parë me shpërthimet e mëparshme. Marrja e një vaksine nga konceptimi në klinikë është zakonisht një rrugë e gjatë dhe për arsye të mirë. Eshtë thelbësore të tregohet se vaksinat janë të sigurta dhe efektive, kështu që ato i nënshtrohen testeve rigoroze në faza të shumta para se të arrijnë te njerëzit. 

 

Cfare do duhet per te zhvilluar nje vaksine COVID-19 

Ne nuk mund të presim për biznes si zakonisht me COVID-19. Qeveritë, biznesi dhe filantropët duhet të bashkepunojne. Kjo përfshin investimin e të paktën 8 miliardë dollarëve amerikanë për të financuar kërkimin, zhvillimin dhe furnizimin e trajtimeve për të gjithë, dhe mbështetjen për masat e shëndetit publik në vendet me sistemet më të dobëta shëndetësore.  

 

Duke pasur parasysh urgjencën e këtij shpërthimi, qeveritë mund të lejojnë që vaksinat eksperimentale t'u jepen pacientëve me rrezik të lartë përpara se të miratohen për përdorim të gjerë. Procesi gjithashtu mund të përshpejtohet me parakualifikimin e Organizatës Botërore të Shëndetit, që do të thotë se vaksina ka përmbushur standardet ndërkombëtare për siguri dhe efikasitet. Ky përcaktim lejon Gavi, Aleancën e Vaksinave dhe KB të krijojnë vaksinën për vendet në rrezik.

 

Si duket zakonisht shpërndarja globale e vaksinave? 

Ka një vonesë tipike deri në shtatë vjet nga koha kur një ilaç ose vaksinë e re licencohet për herë të parë në një vend të zhvilluar, në kohën kur vendet në zhvillim kanë qasje. Por, pandemia e COVID-19 është një kujtesë e rreptë se sëmundjet nuk respektojnë kufijtë. Nëse COVID po përhapet kudo, është një kërcënim për njerëzit kudo. Pasi të identifikohet, një vaksinë apo trajtim efektiv duhet të vihet në dispozicion për të gjithë njerëzit, pavarësisht nga pasuria ose kombësia e tyre.

 

Si mund të sigurojmë qasje të barabartë në një vaksinë COVID-19?

Ne nuk mund të lejojmë të lëmë pas më të prekurit. Kjo përfshin miratimin e kontrollit të çmimeve për vaksinat, blerjen e një shume të veçantë tani, dhe negociimin e një çmimi më të ulët për vendet në zhvillim. Ne gjithashtu duhet të investojmë 7.4 miliardë dollarë amerikanë në Gavi, Aleanca e Vaksinave për të parandaluar stres shtesë në sistemet e kujdesit shëndetësor tashmë të shtrirë gjatë COVID-19, dhe për të siguruar imunizimin të mos ndërpritet në vendet më të varfëra në botë.


Më të lexuarat