Secondary Adv

Krijohet fibra e karbonit qe ndryshon formen

Share on Google+

Imagjinoni të shihni se tehet e turbinave me erë ndryshojnë formën për të maksimizuar efikasitetin e tyre, ose krahët e avionit që lëvizin vetë.   

 

Këto janë vetëm dy nga përdorimet e mëdha që një material i ri me fibër karboni mund të sjellë në jetë falë një ekipi studiuesish në Suedi. 

Përbërja e re e fibrave të karbonit në gjendje të ngurtë të zbuluar nga studiuesit është e aftë të ndryshojë format falë impulseve elektronike. Teknologjitë e ndryshimit të formës përdoren në mënyrë tipike në robotikë, satelitë dhe më shumë falë sistemeve me motorë të rëndë mekanikë, pompa hidraulike dhe pneumatike, ose solenoid. 

Këto lloje të sistemeve mekanike njihen si "pesha parazitare" dhe kushtojnë shumë për tu ruajtur. Një mënyrë për të mbajtur koston minimale, si dhe drejtimin e pastër të sistemeve mekanike të detyrave të rënda është përdorimi i materialeve të morfemit në gjendje të ngurtë. 

Eshtë i lehtë, më i fortë se alumini dhe materiali ndryshon formën duke përdorur rrymë elektrike. Materiali mund të prodhojë deformime të mëdha dhe mund t'i mbajë ato pa ndonjë fuqi shtesë, edhe nëse bëhet me ritme të ulëta. Përbërja është e formuar nga tre shtresa. 

Dy prej këtyre shtresave janë fibra karboni komercial i hedhur me jonet e litiumit në secilën anë të ndarësit të hollë. Shtimi i rrymës elektrike mundëson që jonet e litiumit të lëvizin nga njëra anë në tjetrën, duke bërë që materiali zakonisht i drejtë të përkulet. Thjesht kthimi i rrymës mundëson që materiali të kthehet në gjendjen e tij të mëparshme të palodhur.


Më të lexuarat