Secondary Adv

10 shtetet europiane qe po lehtesojne masat

Share on Google+

Në të gjithë Evropën, njerëzit tashmë po shohin një lehtësim të masave të bllokimit, pasi bizneset rihapen dhe fëmijët fillojnë të shkojnë përsëri në shkollë.  

 

Gjermani: Dyqanet rihapen dhe rinis futbolli 

Gjermania ka filluar hapjen: kontrolli i ngritjes së bllokimit tani do të jetë në duart e 16 shteteve federale të Gjermanisë. Por kancelarja Angela Merkel ka theksuar se një '' frenim urgjent'' do të zbatohet kudo që sheh një rritje të infeksioneve të reja.

Dyqanet e të gjitha madhësive tani lejohen të rihapen, me higjienë shtesë dhe masa distancimi sociale

Shkollat ​​janë rihapur pjesërisht për fëmijët e vegjël dhe ata që kanë provime. Të gjitha klasat e tjera do të kthehen gradualisht gjatë gjithë afatit të verës

 

Kontrollet kufitare janë lehtësuar më 15 maj me Austrinë, Francën dhe Zvicrën dhe më pas do të happen më 15 qershor

Ndeshjet e futbollit në Bundesliga rifillojnë pas dyerve të mbyllura të Shtunën më 16 maj

Dy familje të ndryshme tani lejohen të takohen me njëra-tjetrën

Ngjarjet e mëdha publike si festivali janë të ndaluara deri të paktën në fund të gushtit 

 

Francë: Fundi për lejet e lëvizjes me makinë

Bllokimi i rreptë i Francës u vendos në 17 mars dhe nga banorët u kërkohej të siguronin një leje udhëtimi që justifikonte çdo udhëtim jashtë. Nga 11 maji, këto kufizime janë lehtësuar dhe situata do të rishikohet pas tre javësh.

Banorët nuk kanë më nevojë të japin certifikata udhëtimi, dhe udhëtimet e makinave brenda një rreze deri në 100 km nga shtëpia tani janë të lejuara. Udhëtimet më të gjata kërkojnë një certifikatë dhe gjatë orarit të vrullshëm në Paris do t'ju duhet autorizimi i punëdhënësit tuaj ose një arsye bindëse për të lëvizur

 

Harta e mbylljes tregon që Franca është e ndarë në dysh, me katër "zona të kuqe"

Shkollat ​​fillore dhe çerdhet filluan rihapjen pas 11 majit, ndërsa shkollat ​​për 11-15 vjeç (koleksione) në "zona të gjelbërta" do të hapen më 18 maj. Shkollat ​​për 15-18 vjeç (lice) nuk do hapen para qershorit

Të gjitha dyqanet (bar qendrat tregtare në Paris) tani mund të rihapen; qendrat e kohës së lirë dhe varrezat mund të rihapen, por baret dhe restorantet do të qëndrojnë të mbyllura

 

Irlandë: Pesë hapa dhe dasma të vogla verore 

Irlanda ka pasur një bllokim më të rreptë se Mbretëria e Bashkuar, me banorët e lejuar të lëvizin vetëm 2 km larg shtëpive të tyre. Por, një udhërrëfyes pesë shkallësh për të rihapur vendin fillon më 18 maj, me kufizime që lehtësohen çdo tre javë.  

Shkollat ​​do të qëndrojnë të mbyllura deri në shtator 

 

Vizitat sociale do të lejohen për familjet e tjera nga 8 qershori, dhe nga 29 qershori, njerëzve do t'u lejohet të udhëtojnë brenda një rreze 20 km të shtëpive të tyre  

Dasma, pagëzime dhe mbledhje të vogla shoqërore do të lejohen nga 20 korriku, por vetëm për familjen dhe miqtë e afërt

Dyqanet që shesin sende jo thelbësore mund të hapen nga 8 qershori nëse numri i stafit dhe klientëve mbetet i vogël, dhe lokalet më të mëdha mund të hapen nga 29 qershori

 

Belgjikë: Katër persona në flluskën tuaj sociale 

Kufizimet ngrihen ngadalë në një vend që ka parë një numër të lartë të vdekjeve në shtëpitë e kujdesit. "Ne do të duhet të rifillojmë jetën tonë shoqërore shumë gradualisht," tha kryeministri Sophie Wilmès ndërsa detajoi hartën e rrugës së Belgjikës.

Që nga 10 maji, njerëzit që jetojnë në të njëjtën familje kanë lejuar të marrin vizita nga një grup deri në katër persona.

Shkollat ​​rifillojnë orët e mësimit nga 18 maji, por jo më shumë se 10 fëmijë do të lejohen në secilën klasë 

 

Tregjet, muzetë dhe kopshtin zoologjik gjithashtu do të lejohen të hapen nga 18 maj.  

Sallonet e bukurisë do të rihapen edhe më 18 maj, por vetëm për ata me takime

Kafenetë dhe restorantet do të fillojnë të hapen nga 8 qershori

Palestrat gjithashtu do të hapen më 18 maj, kufizuar në 20 pjesëmarrës. Asnjë ngjarje sportive apo kulturore publike nuk mund të zhvillohet para 30 qershorit. 

 

Hollandë: Parukieritë dhe baret përsëri në biznes

Hollanda vendosi një bllokim shumë më pak të rreptë se fqinji i saj jugor. Kryeministri Mark Rutte ka zbuluar një plan pesë-fazor për lehtësimin e kufizimeve të bllokimit që filloi nga 11 maj.

Bibliotekat po hapen për vizitorët dhe floktoret, masazhet dhe terapistët profesionalë janë rikthyer në punë nga 11 maji. Shkollat ​​fillore gjithashtu do të rihapen pjesërisht

 

Baret dhe restorantet do të jenë në gjendje të hapin hapësirat e tyre të jashtme për klientët nga 1 qershori; shkollat ​​e mesme gjithashtu do të rihapen

Shërbimet e transportit publik do të rifillojnë oraret e para-bllokimit, me kusht që udhëtarët të veshin maska ​​për fytyrën

 

Austri: Atraksionet turistike drejt rihapjes

Austria ishte një nga vendet e para që lehtësoi bllokimin e saj. Ministri i shëndetësisë thotë se rihapja e dyqaneve të vogla në mes të muajit prill nuk ka shkaktuar ndezje të rasteve, me infeksione të reja duke u rritur me vetëm 0.2%. Por ai tha që maji do të ishte "muaji vendimtar".

Dyqane të mëdha, qendra tregtare dhe parukierë u rihapën në fillim të majit

Takimet me deri në 10 persona janë lejuar që nga fillimi i majit 

 

Restorantet dhe kafenetë do të hapen nga mesi i majit, ndërsa hotelet, kopshtet zoologjike, pishinat dhe tërheqjet turistike do të hapen nga fundi i muajit

Nxënësit në vitin e tyre të fundit të shkollës u kthyen në klasa në fillim të majit. Vitet e tjera do të fillojnë të kthehen nga mesi i muajit

 

Danimarka: Kufizimet janë lehtësuar që nga mesi i prillit 

Danimarka, një nga vendet e para evropiane që njoftoi një bllokim, filloi të lehtësojë masat në mes të prillit dhe po ecën përpara me fazën e dytë të hapjes së saj rrugore.

Qendrat e kujdesit ditor dhe shkollat ​​fillore u kthyen në 14 Prill. Fëmijët e moshës 12-16 vjeç do të kthehen nga 18 maj, ashtu si dhe studentët

Floktoret, sallonet e bukurisë dhe masazhit, janë  rihapur në 20 Prill

Qendrat tregtare rihapën më 11 maj me udhëzime për distancimin shoqëror 

 

Grumbullimet sociale janë të kufizuara në 10 persona

Kafenetë dhe restorantet rihapen më 18 maj, me distanca sociale, si dhe kopshtet zoologjike dhe bibliotekat

Kufijtë mbesin të mbyllur

Faza 3 fillon në 8 qershor dhe mbulon muzetë, kinematë, sportet e brendshme dhe kolegjet

Faza 4 në fillim të gushtit do të përfshijë palestra, pishina dhe klube të natës 

 

Spanjë: Shkollat ​​do të qëndrojnë të mbyllura deri në shtator 

Spanja përshkroi një plan katër-fazor më 4 maj për të filluar përsëritjen e një prej bllokimeve më të rrepta në Evropë, e cila pa fëmijë nën 14 vjeç të mbyllur në shtëpitë e tyre për gjashtë javë.

Kufizimet do të lehtësohen në blloqe dyjavore deri më 10 qershor, por vetëm në disa pjesë të vendit. Madridi, Barcelona, ​​Granada, Malaga dhe disa rajone në veri-lindje do të qëndrojnë në mbyllje të plotë për momentin.

Shkollat ​​do të rihapen pjesërisht nga 26 maj. 

 

 

Nga 11 maji, klientët mund të porosisin një birrë në një bar tarracë por baret dhe restorantet nuk do të rihapen plotësisht deri më 10 qershor,  

Kinematë, teatrot dhe ekspozitat do të lejohen të hapen nga 26 maj, por do të lejohen të operojnë vetëm me kapacitet 30%.   

Kishat dhe xhamitë mund të rihapen nga 11 maji, por vetëm me kapacitet të pjesshëm

 

Itali: Tashmë lejohen ceremonitë funerale  

Italia vendosi një bllokim të rreptë dhe të gjatë. Në fillim të majit, disa kufizime u qetësuan dhe njerëzit tani janë në gjendje të udhëtojnë për distanca më të gjata, si dhe të vizitojnë të afërmit e tyre në numër të vogël. Vizitat në rajone të tjera të vendit janë akoma të ndaluara.

 

Baret dhe restorantet, pritet të rihapen plotësisht për shërbimin e darkës nga 1 qershori

Sallonet e bukurisë do të rihapen nga 1 qershori 

 

Më shumë dyqane do të rihapen më 18 maj së bashku me muzetë dhe bibliotekat

Ekipet sportive gjithashtu do të jenë në gjendje të zhvillojnë trajnime në grup nga 18 maj

Tani funeralet lejohen me një maksimum prej 15 personash që marrin pjesë

Shkollat ​​nuk do të hapen përsëri deri në shtator

Kisha Katolike do të lejohet të mbajë mesha nga 18 maj 

 

Zvicra: Muzetë dhe restorantet hapen 

Zvicra filloi të lehtësojë mbylljen e saj tetë javore në faza nga 27 Prilli, me secilën fazë të re në varësi të suksesit të fundit.

Sallonet e bukurisë u lejuan të rihapeshin më 27 prill

Shkollat, bibliotekat, muzetë dhe dyqanet jo-ushqimore pasuan më 11 maj, me masa të rrepta distancimi 

 

Po kështu bënë restorantet, baret dhe kafenetë me një kufi prej katër të ftuarve për tryezë, me tavolina dy metra larg

Udhëtarët këshillohen të veshin maska ​​në transportin publik dhe të punojnë në shtëpi nëse është e mundur

Kopsht zoologjik, pishina, hekurudha malore, kinema dhe teatro mund të hapen më 8 qershor

 

Greqi: Turizmi lokal planifikon rihapjes 

Greqia regjistroi çështjen e saj të parë Covid-19 më 26 shkurt dhe qeveria veproi me shpejtësi për të vendosur një bllokim. Më 28 Prill, Kryeministri Kyriakos Mitsotakis njoftoi një relaksim të masave të bllokimit në javët në vazhdim.

Kishat e hapura për lutje individuale në 4 maj dhe shërbimet fetare do të lejohen nga 17 maj

Shkollat ​​po rihapin më 11 maj vetëm për studentët e vitit përfundimtar, me masa të veçanta duke përfshirë studentët që ndjekin mësime në ditë të ndryshme 

 

Dyqanet tani janë të gjithë në gjendje të rihapin nga 11 maj dhe qendrat tregtare të mbyllura mund ta bëjnë këtë më 1 qershor

Kafenetë dhe restorantet do të lejohen të hapen në 1 qershor, por vetëm me ulëse në natyrë dhe distancë të qartë midis karrigeve

Plazhet u rihapën në 4 maj dhe klubet e organizuara të plazhit të Greqisë rinisin më 16 maj.


Më të lexuarat