Secondary Adv

Krijohet maska e fytyres inteligjente

Share on Google+

Maskat që japin një shkëlqim fluoreshent nëse keni koronavirus janë duke u zhvilluar dhe mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përhapjes së virusit, pretendojnë zhvilluesit e tij.  

 

Studiuesit nga MIT dhe Harvard po punojnë për përshtatjen e një teknologjie që u zhvillua për herë të parë në vitin 2016 për të zbuluar shpejt dhe lirë shenjat e virusit Zika.   

Ata po ndërtojnë sensorë në maska ​​që të lënë një shkëlqim që është tepër i dobët për tu parë me sy të lirë, por që mund të shihet me një skaner të dorës. Ekipi i udhëhequr nga MIT thotë se kjo mund të lejojë që zyrtarët në aeroporte, stacione treni, zyra dhe spitale të zbulojnë shpejt njerëzit e infektuar nga virusi vdekjeprurës. 

Studiuesi kryesor tha që do të ishte i dobishëm si një alternativë më e besueshme për kontrollet e temperaturës tashmë në përdorim në disa vende publike, si terminalet e aeroportit. 

Aktualisht, testimi përfshin marrjen e mostrave nga hunda dhe pjesa e pasme e fytit dhe pastaj dërgimi i tyre në një laborator për t'u analizuar, kjo mund të zgjasë deri në 24 orë. 

Në të kundërt, sensori i maskës së fytyrës mund të kthejë një rezultat brenda tre orësh nga dikush që ka veshur maskën e tyre, thonë autorët e studimit. Sensorët mund të ndërtohen në letër, kuarc ose plastikë dhe material gjenetik të ngrirë në pëlhurë që mbetet e qëndrueshme në temperaturat e dhomës për muaj. 

Atëherë aktivizohen nga lagështia që vjen nga fryma ndërsa dikush vendos maskën; pështymë ose mukusit me virusin merret dhe jep një lexim pozitiv. Kjo më pas shkakton dritën fluoreshente me ngjyra të ndezura që mund të merren nga skanerët e njohur si fluorimetra.


Më të lexuarat