Secondary Adv

Vendet qe raportuan 0 raste me COVID-19

Share on Google+

Deri më 30 Prill 2020, rreth 200 vende dhe territore që njihen nga Kombet e Bashkuara kishin raportuar të paktën një rast të COVID-19.  

 

Në të njëjtën kohë, burimet raportojnë se mbi një duzinë vende dhe territore shtesë kanë raportuar raste të pakta, ose zero. Disa nga këto përfshijnë:

Korea e Veriut

Taxhikistan dhe Turkmenistan

Ishujt e Paqësorit

Pjesë të Afrikës së Jugut

Disa nga këto janë kombe të vogla, të largëta ishujsh të vendosura në Paqësorin e Jugut. Eshtë interesante se Koreja e Veriut ka raportuar zero raste me koronavirus. Edhe pse udhëheqësi i tyre Kim Jong-un në dukje ishte zhdukur për tre javë, ai u shfaq gjatë fundjavës së parë në maj, në një ngjarje të madhe në Korenë e Veriut. Pamjet u publikuan nga media shtetërore e Koresë së Veriut dhe është e pamundur të konfirmohen. 

 

Censurim 

Edhe pse disa kombe mund të mos kenë raportuar infeksione, kjo nuk do të thotë se nuk ka pasur raste. Koreja e Veriut kufizohet me Korenë e Jugut, Kinën dhe Rusinë; të tre këta kanë pasur të gjitha nivele të larta infeksionesh. Koreja e Veriut nuk i zbulon shumë botës së jashtme dhe mbështetet në propagandë. Diktatura e Kim e lejon atë të fshehë çdo informacion nga një audiencë ndërkombëtare. Më 7 Prill, Koreja e Veriut informoi Organizatën Botërore të Shëndetit (WHO) se testimi i koronavirusit ishte duke vazhduar. 

Taxhikistani dhe Turkmenistani në Azinë Qendrore gjithashtu kanë qenë të fshehtë në lidhje me raportimin e rasteve. Ashpërsia e virusit është minimizuar nga media e tyre dhe komunikimet qeveritare, dhe Taxhikistani nuk e anuloi Ligen e tij të Futbollit në Taxhikistan.  Zyrtarët e Turkmenistanit kanë arrestuar qytetarët që kanë folur për virusin në publik, dhe gjithashtu është e paligjshme që njerëzit atje të mbajnë maska ​​në publik. Sidoqoftë, këtu ka disa kufizime, siç janë kontrollet e detyrueshme të temperaturës për njerëzit që kryejnë transportin publik dhe pikat e kontrollit në autostradë. 

 

Ishujt e Paqësorit 

Rajoni i Paqësorit Jugor ka disa nga vendet më të izoluara të globit, dhe dhjetë prej tyre nuk kanë raportuar asnjë rast. Nëse është e vërtetë, ky është  fat, pasi atyre u mungon infrastruktura e fortë shëndetësore; një shpërthim COVID-19 mund të ishte shkatërrues për ta. Palau, Mikronezia, Kiribati dhe Ishujt Marshall kishin krijuar kufizime të udhëtimit dhe emigracionit nga Kina kur virusi ishte në fazat e hershme. Që nga Marsi dhe Prilli, Samoa, Tonga, Vanuatu, Nauru dhe Ishujt Solomon gjithashtu krijuan masa të rrepta për udhëtime ajrore dhe detare nga vendet me rrezikshmëri të lartë. Rregullat e distancës sociale dhe izolimit u vendosën gjithashtu në fuqi. 

 

Pjesë të Afrikës Jugore 

Edhe pse qindra raste janë dokumentuar në pjesë të Afrikës së Jugut, disa rajone nuk kanë raportuar raste. Lesoto nuk e adresoi pandeminë deri më 10 Mars. Në atë pikë, vendi pushoi të gjithë tregtinë e jashtme dhe mbylli shërbimet jo thelbësore. Në fund të muajit, Lesoto njoftoi disa raste të COVID-19. 

Megjithatë, nuk ka pasur ndonjë test pozitiv të raportuar, i cili mund të jetë për shkak se vendi nuk ka pajisjet e duhura të testimit. Komora është një grup i vogël ishujsh që ndodhen në brigjet lindore të Afrikës së Jugut, dhe OBSH ka ndihmuar qeverinë e saj që nga janari. Më 17 Mars, Presidenti Azali Assoumani vendosi masa karantinë dhe kufizime në tubimet publike. Pas pak, të gjitha xhamitë në vend u mbyllën. 


Më të lexuarat