Secondary Adv

5 vendet me shifren me te larte te emigracionit

Share on Google+

Njerëzit mund të zgjedhin të emigrojnë për shkak të një larmie arsyesh, të njohura si faktorë shtytjeje dhe tërheqës.  

 

Dikush që emigron është dikush që largohet nga vendlindja për të marrë vendbanimin diku tjetër. Emigrimi ndodh kur dikush largohet nga vendlindja e tij për të marrë vendbanimin në një tjetër. 

 

Njerëzit mund të zgjedhin të emigrojnë për shkak të një larmie arsyesh, të njohura si faktorë shtytjeje dhe tërheqës. Disa nga vendet me numrin më të madh të emigrantëve që jetojnë jashtë përfshijnë Indinë, Meksikën, Rusinë dhe Kinën. Të gjitha të dhënat vijnë nga Portali i të Dhënave të Migracionit. 

 

5. Bangladeshi - 7,5 milion

Sipas të dhënave zyrtare, 5 milion njerëz migruan në shtetet e GCC midis 1976 dhe 2009 në kërkim të vendeve të punës. Në vitet 1990, migrimi i fuqisë punëtore nga Bangladeshi filloi të zgjerohej për të përfshirë vendet e tjera, ashtu si kombet e tjera të Azisë Juglindore, Japonia dhe disa vende afrikane. Midis këtyre, Malajzia mori numrin më të madh, me 698.736 punëtorë të Bangladeshit që mbërritën midis 1976 dhe 2009.

 

4. Kina - 10 milion

Emigrimi masiv nga Kina ndodhi në periudhën midis fillimit të Shekullit XIX dhe 1949, si rezultat i luftërave, krizave ushqimore, pushtimeve të huaja dhe korrupsionit politik.

 

3. Rusia - 10,6 milion

Sipas një raporti të fundit të Reuters, Rusia po përjeton një  'Brain-Drain' të madh, duke parë emigrimin e rusëve pesë herë më të zakonshëm tani se sa në fillim të viteve 2000. Sipas të dhënave zyrtare, 186.382 rusë u larguan nga vendi në vitin 2013, që është dukshëm më i lartë se shifra prej 122.751 në 2012.

 

2. Meksika - 13 milion 

Situata e emigracionit në Meksikë është një situatë unike, me më shumë se 98% të të gjithë migrantëve meksikanë që jetojnë në Sh.B.A, vendi me të cilin Meksika ndan një kufi që zgjat 1,933 milje në gjatësi. Shkalla e emigracionit meksikan u rrit ndjeshëm që nga vitet 1960 dhe, me më shumë se 11% të Meksikanëve që jetojnë jashtë, Meksika është vendi me numrin e dytë më të madh të emigrantëve në botë.

 

1. India - 16.6 milion

Në vitet e fundit, një numër i konsiderueshëm i studentëve indianë (153,000 në 2007) kanë emigruar në kombe me ekonomi më të zhvilluara për arsimin e tyre. Sot, një shifër prej rreth 11.400,000 indianësh po jetojnë jashtë vendit, shumica shërbejnë në pozicione të ndryshme profesionale, të aftë dhe të pakualifikuar në vende të huaja.


Më të lexuarat