Secondary Adv

10 vendet me kufijte me te shumte tokesore

Share on Google+

Kufijtë ndërkombëtarë shpesh janë më shumë politikë sesa kulturorë, pasi njerëzit zakonisht gjejnë mënyrën për ti kapërcyer ligjërisht apo edhe në mënyrë të paligjshme. 

 

Disa nga kufijtë në botë lejojnë lehtësimin e aksesit midis kombeve të afërta, ndërsa të tjerët karakterizohen nga gardhe, patrulla dhe kërcënimi me vdekje ose burgim për ata që nuk i binden kufijtë e tyre. Më poshtë kemi renditur vendet në botë që kufizojnë më shumë të tjerët, ku secili prej tyre ka të paktën 8 fqinjë. 

 

10. Turqia (8 fqinjë)

Vendi ndan kufijtë e tij me një numër të madh vendesh evropiane dhe aziatike. Kufizohet në veri me Detin e Zi, në verilindje me Armeninë dhe Gjeorgjinë, në lindje me Azerbajxhanin dhe Iranin, perëndimin dhe jug-perëndimin me Detin Mesdhe, në juglindje me Iranin dhe Sirinë, dhe në veriperëndim me Greqinë dhe Bullgarinë.

 

9. Tanzania (8 fqinjë)

Vendi i Afrikës Lindore të Tanzanisë kufizohet nga 8 vende fqinje përfshirë Kenia dhe Uganda në veri, Mozambik në jug, Ruanda, Burundi, dhe Republika Demokratike e Kongos në perëndim, dhe Malawi dhe Mozambique në jug.

 

7. Austria (8 fqinjë)

Në veri, Austria ndan kufijtë e saj me Republikën Ceke dhe në veri-lindje, kufizohet nga Sllovakia. Kufijtë lindorë të kombit alpik ndahen me Hungarinë. Austria gjithashtu ndan kufijtë e saj me Slloveninë në jug, Italinë në jug-perëndim, Zvicrën dhe Lihtenshtajnin në perëndim dhe Gjermaninë në veri-perëndim.

 

6. Franca (8 fqinjë)

Franca ka një skicë afërsisht gjashtëkëndore dhe shtrihet drejt skajit perëndimor të tokës euroaziane. Vendi kufizohet në verilindje me Luksemburgun dhe Belgjikën dhe në lindje me Italinë, Gjermaninë dhe Zvicrën. Kufiri francez në jug ndahet me vendet e Spanjës dhe Andorrës dhe në veri shtrihet Anglia.

 

5. Gjermania (9 fqinjë)

Gjermania ndan kufijtë e saj me 9 vende fqinje. Në veriun ekstrem, Gjermania kufizohet nga Danimarka. Në perëndim të Gjermanisë shtrihet Holanda, Luksemburgu dhe Belgjika dhe në jug-perëndim shtrihet Franca I gjithë kufiri jugor i Gjermanisë ndahet me Austrinë dhe Zvicrën. Kufiri jug-lindor i Gjermanisë ndahet me Republikën Ceke dhe kufiri më lindor ndahet me Poloninë.

 

4. DR Kongo (9 fqinjë)

Republika Demokratike e Kongos (DRC) është vendi i dytë më i madh në Afrikë dhe është i bllokuar nga të gjitha anët, me përjashtim të vijës bregdetare 25 milje të përbashkët me Oqeanin Atlantik. Në veri të këtij vendi shtrihet Republika e Afrikës Qendrore, Republika e Kongos dhe Sudani, në lindje, DR Kongo kufizohet nga Burundi, Uganda, Tanzania dhe Ruanda.

 

3. Brazili (10 fqinjë) 

Brazili i ndan kufijtë e tij me 10 vende dhe territore të tjera të Amerikës së Jugut; domethënë, Argjentina, Bolivia, Kolumbia, Venezuela, Uruguai, Guajana Franceze (një departament jashtë shtetit dhe rajoni i Francës), Paraguai, Guajana, Peru dhe Suriname. Midis këtyre vendeve, Brazili ndan marrëdhëniet më të forta, më të fuqishme dhe megjithatë të ndërlikuara me fqinjin Argjentinën.

 

2. Rusia (14 fqinjë)

Me një seri kufijsh që mbajnë gjithsej 20.224 kilometra, Rusia ka grupin e dytë më të gjatë të kufijve tokësor midis vendeve të botës. Vendi i ndan kufijtë e tij me 14 vende të ndara, fqinje, sovrane. 

 

Në jug, Rusia ndan kufijtë e saj me Korenë e Veriut, Mongolinë dhe Kinën, Gjeorgjinë, Kazakistanin dhe Azerbajxhanin. Kufijtë rusë në jugperëndim dhe perëndim ndahen me Ukrainën, Estoninë, Bjellorusinë, Letoninë, Lituaninë, Poloninë, Norvegjinë dhe Finlandën.

 

1. Kina (16 fqinjë)

Vendi i dytë më i madh në botë për nga sipërfaqja e tokës, Republika Popullore e Kinës ndan kufijtë e saj ndërkombëtarë me 14 shtete sovrane dhe 2 territore të veçanta. Vendi kufizohet nga Koreja e Veriut dhe Rusia në verilindje dhe Mongolia në veri. 

 

Në kufi me Kinën në jug janë vendet e nënkontinentit Indian, përfshirë Indinë, Butanin dhe Nepalin. Vietnami, Laos dhe Myanmar shtrihen në juglindje të Kinës, dhe Pakistanin në jugperëndimin e tij. Kufijtë perëndimorë të Kinës ndahen me vendet e Afganistanit, Kazakistanit, Kirgistanit dhe Taxhikistanit.


Më të lexuarat