Secondary Adv

Australia thyen rekordin per internetin me te shpejte

Share on Google+

Rekordet botërore që lidhen me shpejtësinë e brezit të gjerë janë regjistruar në Australi nga shkencëtarët, të cilët thonë se mund të shkarkojnë 1.000 filma HD në një sekondë.  

 

Ekipi nga universitetet Monash, Swinburne dhe RMIT regjistroi një shpejtësi prej 44.2 terabitëve për sekondë, shpejtësi e cila regjistrohet për here të parë. Ky është një kontrast i ashpër me shpejtësinë mesatare të brezit të gjerë në Australi, që është rreth 11 megabits për sekondë. 

Për krahasim ka një milion megabit në një terabit, kështu që lidhja e re 44.2 Tbps është 4 milion herë më shpejt se shpejtësia mesatare 11Mbps. Gjetjet tregojnë se infrastruktura ekzistuese mund të jetë duke u përmirësuar për të përmbushur kërkesat në rritje në lidhje me internetin për gjithçka, nga Netflix tek automjetet vetëdrejtuese.

Studiuesit përdorën një pajisje të re që zëvendëson 80 lazer me një pjesë të vetme të pajisjeve të njohura si mikro-krehër, e cila është më e vogël dhe më e lehtë se hardueri ekzistues i telekomunikacionit.

Ajo u inkorporua dhe u testua me ngarkesë duke përdorur infrastrukturën ekzistuese, e cila pasqyra që përdorej nga Rrjeti Kombëtar i Broadband Australian. Sipas hulumtimit, rezultati ishte sasia më e lartë e të dhënave e prodhuar nga një çip optik i vetëm, lloji i përdorur në sistemet moderne të brezit të gjerë.

Kjo teknologji ka aftësinë për të mbështetur lidhjet e internetit me shpejtësi të lartë të 1.8 milion familjeve në Melbourne, dhe miliarda në të gjithë botën gjatë periudhave të pikut, pretendojnë autorët. Teknologjia mund të zbatohet në infrastrukturën ekzistuese për të përmirësuar rrjetet ekzistuese, në vend që të krijojë diçka të re.


Më të lexuarat