Secondary Adv

9 inovacionet ne teknologjine e ndertimit

Share on Google+

Përdorimi i teknologjisë ka ndryshuar peizazhin e çdo industrie, dhe ndërtimi nuk bën përjashtim.   

 

Në vitet e ardhshme, risitë në teknologjinë e ndërtimit do të ndryshojnë dhe revolucionarizojnë industrinë. Historikisht, industria u mbështet shumë në mjetet që kërkojnë aftësi fizike dhe njohuri. Tani, teknologjia po ndihmon profesionistët e ndërtimeve të punojnë në mënyrë më të zgjuar, jo më të vështirë, gjë që mund të ndihmojë vetëm në përmirësimin e produktivitetit në ndërtim. 

 

Miratimi i mjeteve të reja të teknologjisë u mundëson kompanive të ndërtimit të bëjnë shumë më tepër me më pak. Teknologjitë në zhvillim mbështesin kapjen e të dhënave, automatizimin dhe dokumentacionin që lehtësojnë ndërtimin e strukturave komplekse më shpejt. Në mënyrë të veçantë, firmat e ndërtimit kanë filluar të përdorin një shumëllojshmëri të pajisjeve të teknologjisë që kanë potencialin për të ndryshuar në mënyrë dramatike se si punëtorët e ndërtimit bëjnë punët e tyre. 

 

1. Drita Halo 

Drita Halo merr fenerin tradicional që ka vite që është në përdorim në industrinë e ndërtimit dhe e vendos atë në kokë. Drita Halo është një fener inovativ që mbështillet plotësisht në buzë të një kapele të fortë. Megjithëse ishte projektuar si një sistem sigurie personale për t'i bërë punëtorët e autostradës dhe të ndërtimit më të dukshëm gjatë natës, ajo bën shumë më tepër se kaq.

 

 2. Veshjet e zgjuara

Veshja që vesh një punëtor ndërtimi, e njohur edhe si pajisje mbrojtëse personale (PPE), mund të bëjë një ndryshim në sa mirë janë në gjendje të kryejnë punën e tyre. Por shtoni inovacione në teknologjinë e ndërtimit në përzierje, dhe efikasiteti dhe siguria përmirësohen ndjeshëm.

 

3. Syzet e Sigurisë Smart

Syzet e sigurisë janë një përbërës i kërkuar në shumë vende pune. Duke marrë atë pjesë thelbësore të pajisjeve të sigurisë një hap më tej, XOEye Technologies shpiku syze sigurie që u sigurojnë punonjësve një kamera të ngulitur, një ekran të projektuar dhe akses në Wi-Fi. Punëtorët mund të përdorin imazhe në kohë reale për të bërë matje, të bëjnë rregullime dhe t'i dërgojnë ato përsëri në zyrë për t'u parë nga menaxherët.

 

 4. Kufjet Smart

Kufjet Motorola Solutions HC1 i sigurojnë një punëtori ndërtimi fuqinë e një kompjuteri në një kufje që nuk ka nevojë të preket. Për shkak se është i veshur me kokë, një punëtor ka qasje të menjëhershme në një gamë të materialeve të projektit, përfshirë manualet e përdoruesve, azhornimet e projektit dhe paralajmërimet e sigurisë të krijuara nga sensorë, të gjitha në kohë reale. 

 

5. Dronë ndërtimi

Për industrinë e ndërtimit, dronët janë inovacione thelbësore në teknologjinë e ndërtimit që mund të rezultojnë të paçmueshme gjatë secilës fazë të një projekti, nga mbledhja e të dhënave deri tek kryerja e punëve legale për proceset e inspektimit. Dronët lehtë mund të përdoren për të krijuar plane të kantierit, hartat e konturit, anketimet në terren, prezantimet e modeleve dhe dokumentacionin tjetër në kohë reale gjatë fazës së planifikimit. 

 

6. Pajisjet e Matjes Dixhitale 

Gjetësit e rrezes lazer kanë vite që janë të përhapura në vendet e punës, por këto risi në teknologjinë e ndërtimit po evoluojnë. Tani, disa kompani po gjejnë mënyra të reja për të përzier softuer dhe pajisje për t'i lejuar punëtorët të marrin matje të sakta në vende që nuk mund të arrijnë. 

 

7. Softueri i Prodhimit të Ndërtimit 

Një projekt i suksesshëm ndërtimi mbështetet në mbajtjen e të gjithëve në të njëjtën faqe në çdo kohë. Softuer i fuqishëm i produktivitetit në ndërtim, siç është PlanGrid, ofron mjetet dhe burimet që lidhin të gjithë ata që janë të përfshirë në project, nga menaxhimi në zyrë tek punëtorët në terren. 

 

8. Helmetat Smart 

Një helmetë e zgjuar e zhvilluar nga DAQRI, e njohur për mjetet e saj të të realitetit të shtuar për sektorin industrial, projekton udhëzime pune për një vend pune, në mënyrë që punëtorët e ndërtimit të mos kenë nevojë të ndalojnë atë që po bëjnë për të referuar informacionin kritik. Me aftësitë 4D të helmetës, punëtorët mund të vizualizojnë menjëherë se puna e tyre përshtatet në skemën e përgjithshme të projektit. 

 

9. Mësimi i makinerisë takohet me ndërtimin 

Mësimi i makinerisë ka avancuar në industrinë e ndërtimit vitet e fundit. Ajo është duke u përdorur për të përmirësuar gjithçka, nga siguria në produktivitet dhe cilësi deri në vlerësimin e rrezikut. Kompanitë sapo kanë filluar të merren me potencialin e të mësuarit të makinerive.


Më të lexuarat