Secondary Adv

Perfundon stadiumi me i madh i Katarit

Share on Google+

Arkitektët Fenwick-Iribarren dhe Pattern Design kanë zbuluar stadiumin, i cili është i treti dhe më i madhi për Kupën Botërore FIFA 2022 në Katar.

 

Me nofkën "Diamanti në shkretëtirë" për shkak të veshjes së tij të veçantë, stadiumi prej 45.350 vendësh është një nga tetë vendet që do të zhvillojë ndeshje gjatë turneut të futbollit, i cili do të zhvillohet në vendin e Lindjes së Mesme në vitin 2022.

Fasada e tij është bërë nga një model trekëndësh mozaikqë merr formën e tij nga arkitektura arabe dhe është krijuar për të prishur rrezet e forta të diellit të vendit. Fasada mund të ndizet natën.

Fasada e stadiumit përmban trekëndësha që formojnë modele gjeometrike komplekse, të ngjashme me diamantët, të cilat duket se ndryshojnë ngjyrën me lëvizjen e diellit nëpër qiell, shpjegoi Komiteti Suprem i Katarit.

Ashtu si diamantet, dizajni i stadiumit përfaqëson cilësi, qëndrueshmëri dhe rezistencë dhe do të bëhet diçka për t’u çmuar, si për kujtimet që mban, ashtu edhe për vlerën e tij të ardhshme për vendin. Stadiumit iu dha një vlerësim me pesë yje për qëndrueshmërinë nga Sistemi Global i Vlerësimit të Qëndrueshmërisë.

Ndodhet pranë Metro Doha, për qasje të drejtpërdrejtë në transportin publik, përdor ndriçim sportiv LED, materiale të brendshme me toksicitet të ulët dhe është ndërtuar nga 29 përqind e materialeve të ricikluara. Në total 85 përqind e materialeve ishin me burim rajonal.

Pas Kupës së Botës, stadiumi do të shndërrohet në një qendër sportive dhe atletike për universitetet përreth dhe komunitetin lokal. Shkalla e sipërme modulare e stolave do të hiqet për të zvogëluar kapacitetin e stadiumit në 20,000, dhe pjesë të ndërtesës do të shndërrohen në klasa dhe hapësira eventesh për t’u përdorur nga universitetet.


Më të lexuarat