Secondary Adv

10 vaksinat qe kane shpetuar miliona jete

Share on Google+

322 milion sëmundje, 21 milion shtrime në spital dhe 732,000 vdekje janë parandaluar falë vaksinimeve. 

 

Ndërsa bota përpiqet të gjejë një vaksinë për COVID-19, ne rrimë në shtëpi në pritje të mbyllur. Ne e dimë rëndësinë e gjetjes së një vaksine, kështu që të gjithë mund të kthehemi në punë dhe të lejojmë që ekonomia të shërohet. Imagjinoni një botë ku viruset dhe sëmundjet të ishin në çdo cep. 

 

Sistemi ynë i kujdesit shëndetësor do të rrëzohej, popullsia do të ulet, vdekja e foshnjeve do të rritet. Për fat të mirë, nuk është kështu. Gjatë gjithë shekullit të 21-të, shkencëtarët kanë zhvilluar vaksina për të na ndihmuar të mbajmë të sigurt dhe imun ndaj patogjenëve vdekjeprurës. Të listuara janë dhjetë vaksina për shpëtimin e jetës që kanë kursyer miliona njerëz.

 

10. Gripi i hemofilusit Tipi B (Hib) 

Falë vaksinave, kjo sëmundje është relativisht e panjohur. Hib është një sëmundje që është më e rrezikshme për fëmijët e vegjël, duke shkaktuar paaftësi gjatë gjithë jetës dhe mund të jetë fatale.

 

9. Hepatiti B  

Hepatiti B sulmon mëlçinë, gjë që mund të çojë në kancer të mëlçisë. Cdo vit mbi 780,000 njerëz vdesin nga komplikimet e hepatitit B. Ky virus i transmetuar nga gjaku dhe lëngu trupor është shumë i rrezikshëm për foshnjat pasi mund të përhapet nga nëna nëse është e infektuar.

 

8. Shytat

Para një vaksine, shytat ishin një nga shkaqet më të rrezikshme dhe të zakonshme si për shurdhërinë, ashtu edhe për meningjitin dhe encefalitin. Shytat mund të përhapet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me pështymën ose kollitjes dhe teshtitjes.

 

7. Tetanozi

Duke u rritur, të gjithë jemi të sigurt që kemi prerë këmbën ose krahun tonë në një gozhdë të ndryshkur ndërsa luajmë jashtë. Pa këtë vaksinë, do të pësonim simptoma si bllokim, ngurtësi në qafë, spazma të dhimbshme të trupit, vështirësi në gëlltitje, dhimbje barku dhe përfundimisht vdekje.

 

6. Rubeola

Para vaksinës, rubeola do të shkaktonte anomali serioze të lindjes dhe vonesa intelektuale rreth 20,000 të sapolindur në vit. Ka pasur një ulje prej 99.9% që nga viti 2015 në numrin e rasteve që nga fillimi i shekullit të 20-të.

 

5. Lia e dhenve

Eshtë e sigurt të supozohet se shumica prej nesh e kanë pasur, disa prej nesh ende mbajnë plagë nga ato njolla të kruajtjes që mbulojnë trupat tanë. Nga ata fëmijë të vaksinuar, 98% ishin plotësisht të mbrojtur. Vaksina mund të mos ofrojë mbrojtje për të gjithë, por përmirëson ashpërsinë e simptomave.

 

4. Poliomieliti

Para një vaksine, poliomieliti do të paralizonte 10,000 fëmijë në vit. Sipas OBSH-së, poliomieliti është zhdukur nga 99%. Që nga vaksina e poliomielitit, 16 milion njerëz kanë shpëtuar nga paraliza. Ekzistojnë tre vende, Afganistani, Nigeria dhe Pakistani, të cilat nuk duhet të ndalojnë transmetimin e poliomielitit. 

 

3. Pertussis

Kjo përshtatje e dhunshme e kollitjes që shkakton baktere mund të jetë vdekjeprurëse për foshnjat. Para një vaksine, pertusis do të vriste 8,000 njerëz në vit, por sot numri ka rënë në më pak se 20 në vit.

 

2. Gripi  

Gripi është një virus që shkakton infeksione në hundë, rrugët e sipërme të frymëmarrjes, fyt dhe mushkëri. CDC vlerëson se që nga viti 2010, midis 130 dhe 1200 fëmijë kanë vdekur nga gripi çdo vit. CDC rekomandon që të gjithë të marrin një vaksin ën vjetore nga gripi, veçanërisht fëmijët. 

 

1. Fruthi 

I njohur si një nga sëmundjet më ngjitëse në botë, ju mund të kapni fruthin dy orë pasi dikush të ketë dalë nga dhoma. Fruthi është ende mjaft i zakonshëm në vendet në zhvillim, gjë që vë në rrezik fëmijët e pa vaksinuar në SH.B.A. Cdo vit, 20 milion njerëz në të gjithë botën do të marrin fruthin.


Më të lexuarat