Secondary Adv

8 efektet negative te pajisjeve elektronike ne mjedis

Share on Google+

Pajisjet dhe teknologjia janë lojërat e shumë njerëzve në shoqërinë e sotme. 

 

Në vend që të dëshirojnë lodra të modës së vjetër, fëmijët e vegjël tani shpesh kërkojnë pajisjet më të fundit të teknologjisë dhe tastiera për video lojëra. Versione të reja dhe të përmirësuara të këtyre pajisjeve dalin gjatë gjithë kohës, duke i vendosur të gjithë ne një azhornim të vazhdueshë m të teknologjisë së re. 

 

Ndërsa ka pasur disa studime mbi efektet e këtij makthi modern, ka ende shumë për të mësuar në lidhje me ndikimet e vërteta të përdorimit në rritje dhe lidhjes tonë me këto pajisje të modës. Një fushë tjetër e rëndësisë në rritje në shoqërinë e sotme është mjedisi. Për vite me radhë, konsumatorizmi i shfrenuar dhe kujdesi i pakët për planetin ka çuar në ekologji dhe atmosferë të dëmtuar. 

 

Ngrohja globale është një problem serioz që aktualisht nuk po trajtohet në mënyrë efektive siç mund të ishte dhe gjithnjë e më shumë lloje të kafshëve kërcënohen çdo ditë. Pavarësisht qoftë qëllimisht apo jo, kjo marrëdhënie parazitare na sheh ne njerëzit duke shkatërruar ngadalë planetin Tokë në ndjekjen tonë gjithnjë e më të madhe të ngritjes teknologjike. Këtu janë tetë mënyra se si zbavitja për blerja e pajisjeve tona po shkatërron mjedisin. 

 

8. Ndotja përmes krijimit

Një nga çështjet e mëdha me teknologjinë qëndron në procesin e krijimit. Pavarësisht se çfarë pajisje është ka gjithmonë nevojë për nergji për ta prodhuar atë. Ky proces kur bëhet në shkallë masive mund të ketë një ndikim të qartë në mjedis. Ajo kërkon fabrika masive që mund të prodhojnë në shkallë, të cilat nga ana e tyre kërkojnë energji për t'i fuqizuar ato. 

 

7. Burimet e konsumit 

Burimet harxhohen për të krijuar pajisje ë reja. Krijimi i një telefoni të vetëm kërkon minierën e shumë metaleve të çmuar. Minierat e këtyre metaleve janë një pjesë thelbësore e shumë teknologjive që e kërkojnë atë për funksionimin e duhur të tyre. 

 

6. Mbeturinat 

Një çështje tjetër që ndikon në mjedis është sasia e madhe e mbeturinave që prodhojnë pajisjet. Së pari, është plastika dhe materialet e tjera të përdorura për t'i përmirësuar ato, të cilat hidhen menjëherë dhe që kanë probleme degraduese ose dekompozimi më vonë. 

 

5. Efektet ekologjike

Për sa i përket efekteve në ekologjinë e planetit, ka disa që rezultojnë në procesin e krijimit të pajisjeve për konsumin tonë. Fabrikat dhe ndërtesat për prodhimin e mallrave tona elektronike të konsumit marrin hapësirë ​​të vlefshme, shpesh në zonat ku kafshët dhe habitatet natyrore do të vendoseshin.

 

4. Vjetërsimi i planifikuar

Cështja tjetër që shfaqet është ajo që lidhet me komentet e mëparshme për mbeturinat, por këtu përqendrohet më shumë në një aspekt specifik të shumë mjeteve dhe pajisjeve.

 

3. Prodhimi i energjisë 

Pjesë e pajisjeve është mbështetja e tyre në internet dhe energji elektrike. Edhe duke injoruar ndikimin e energjisë në prodhimin e pajisjeve, të cilat kanë gjurmën e tyre të karbonit, çështja është se ndërsa ne përdorim gjithnjë e më shumë pajisjet tona në një masë më të madhe, përdoret më shumë energji.

 

2. Ndotja elektromagnetike

Ndotja elektromagnetike është një aspekt tjetër i përdorimit të pajisjve tona që rrallë konsiderohet. Ndërsa ekspozimi ndaj valëve elektromagnetike ka qenë rreth e rrotull për një kohë të gjatë, në kohët e fundit është rritur në mënyrë të vazhdueshme pasi zhvendosjet kulturore dhe teknologjike kanë çuar në një rritje të burimeve gjithnjë e më artificiale të këtyre fushave elektromagnetike.

 

1. Ndikimi njerëzor 

Një pjesë tjetër thelbësore e mjedisit ku jetojmë ne janë njerëzit që e banojnë atë. Dhe për fat të keq ka një ndikim të caktuar në këtë fushë si rezultat i popullaritetit mbizotërues të pajisjeve të reja të teknologjisë.


Më të lexuarat