Secondary Adv

Testi i Covid qe analizon peshtymen

Share on Google+

Një test i ri koronavirus i pështymës që lejon njerëzit të mbledhin mostrat e tyre në shtëpi duke pështyrë në një enë është duke u testuar në MB.  

 

Më shumë se 14,000 punonjës të GP dhe punëtorë të tjerë kryesorë, së bashku me njerëzit me të cilët jetojnë, do të marrin pjesë në testim. 

Ekspertët shpresojnë se një test i pështymës do të jetë një mundësi më e lehtë për njerëzit, pasi tamponët  mund të jenë të pakëndshme dhe duhet të hyjnë thellë në hundë dhe fyt. Testet janë krijuar për të identifikuar nëse një person aktualisht është i infektuar me koronavirus. 

Pjesëmarrësit në testim do të japin mostra javore të pështymës për testimin e laboratorit. Kompleti i testimit do të dorëzohet në shtëpinë e tyre ose vendin e punës dhe më pas do të mblidhet nga personeli që punon për ekipin ose do të kthehet në një vend të dakorduar. 

Mund të diagnostifikojë potencialisht njerëz që janë të infektuar por nuk kanë simptoma, por megjithatë rrezikojnë t'ua përcjellin sëmundjen të tjerëve. Testimi i pështymës mund të bëjë më të lehtë për njerëzit që të bëjnë teste koronavirus në shtëpi, pa pasur nevojë të përdorin tamponin.

Testi i pështymës kërkon materiale gjenetike të virusit duke përdorur një teknikë të njohur si amplifikim izotermik i ndërmjetësuar nga lak (LAMP). Ekspertët thonë se kjo mund të jetë më e thjeshtë dhe e shpejtë për t'u realizuar sesa metoda standarde e provimit të zinxhirit polimerazë (PCR) e përdorur për të analizuar tamponët e koronavirusit. 


Më të lexuarat