Secondary Adv

Kina zhvillon rivalin e GPS, te quajtur Beidou

Share on Google+

Kina nisi sot satelitin përfundimtar në yjësinë e sistemit global të navigimit Beidou, duke e kompletuar rrjetin gjashtë muaj para afatit. 

 

Përfundimi i sistemit të vet global të navigimit do t'i lejojë Pekinit të zvogëlojë besimin e tij në sistemin GPS në pronësi të SHBA dhe të forcojë fuqinë dhe reputacionin e vet në hapësirë. 

Ekspertët në politikën e hapësirës thonë se përpjekja për të pasur versionin e vet të GPS buron nga frika se nëse do të kishte një konflikt me SHBA, Kina mund të shkëputej nga sistemi. Ushtria kineze tani ka një sistem që mund ta përdorë i pavarur nga sistemi GPS i SHBA. 

Iteracioni i tretë i sistemit Satelitor të Navigacionit Beidou premton të sigurojë mbulim global për kohën dhe navigimin, duke ofruar një alternative për Rusinë GLONASS dhe sistemet evropiane Galileo, si dhe GPS të Amerikës.   

Nisja e satelitit të 55-të në familjen Beidou, por pajisja e 30-të aktive operative, tregon që shtytja e Kinës për të siguruar mbulim global ka qenë plotësisht e suksesshme, tha shefi i sistemit, Yang Changfeng. 

Programi hapësinor i Kinës është zhvilluar me shpejtësi gjatë dy dekadave të kaluara pasi qeveria kushton burime të mëdha drejt zhvillimit të aftësive të pavarura të teknologjisë së lartë, dhe madje edhe të mbizotërojë në fusha të tilla si përpunimi i të dhënave 5G. 

Beidou është i përbërë nga 30 satelitë që japin pavarësinë ushtarake të Kinës për sa i përket lundrimit dhe madje edhe mesazheve të pavarura nga SH.B.A. ose kombe të tjera. Sipas uebfaqes së Beidou sistemi do të funksionojë në një mënyrë të ngjashme me GPS, duke siguruar mbështetje për smartphone, makina vetedrejtuese, avionët dhe anijet. 


Më të lexuarat