Secondary Adv

Rrezet UV caktivizojne 90 per qind te virusit

Share on Google+

Një studim i ri pretendon se rrezet e larta të diellit të verës, në mesditë mund të vrasin deri në 90 përqind të koronavirusit brenda 34 minutave.    

 

Autorët e studimit besojnë se bllokimet mund të kenë bërë vërtet dëm për qytetarët që nuk ishin të ekspozuar ndaj rrezes së diellit. Artikulli i tyre është midis studimeve të tjera që sugjerojnë se koronavirusi mund të jetë më I forte në të ftohtë dhe më i dobët në temperatura më të larta dhe lagështi. 

Gjithashtu drita ultravjollcë, rrezatimi i njëjtë që lëshon dielli, tani është duke u përdorur për të sterilizuar sipërfaqet, duke përfshirë metrotë. Por ndërsa shumë shkencëtarë pohojnë se doza e dritës UV e nevojshme për të vrarë koronavirusin është e pasigurt për njerëzit dhe se nxehtësia e verës mund të ngadalësojë por jo të ndalojë pandeminë.

Studiuesit insistojnë se dielli do të na mbajë të sigurt. Ndërsa hulumtimi është interesant, të dhënat me bazë laboratori nuk ka të ngjarë të përkthehen drejtpërdrejt në botën e vërtetë, dhe rrezet e diellit nuk ka gjasa të na shpëtojnë nga infeksioni këtë verë.  

Dr Neuman, shumica e hulumtimeve të të cilit janë posaçërisht në lidhje me koronaviruset, shpjegoi se rrezet UV mund të vrasin virusin e zhveshur, por janë shumë më pak të efektshme në mosveprimin e virusit kur ai është në pikat e mukusit nga hundët ose gojët e njerëzve të infektuar.

Studiuesit pas studimit të ri përdorën të dhëna nga ekspozimi i virusit në rrezatim UV në laboratorë dhe i drejtuan përmes një modeli që u bë për qëllime mbrojtje për të vlerësuar se si rrezet e diellit do të ndikonin në viruse të ndryshme. 

Bazuar në eksperimentet që ekspozojnë koronavirusin dhe influencën sezonale ndaj rrezes UV, studiuesit vlerësojnë se SARS-CoV-2, që shkakton COVID-19, është rreth pesë herë më i ndjeshëm ndaj rrezeve të diellit.


Më të lexuarat