Secondary Adv

10 vendet me te prekura nga termetet ne bote

Share on Google+

Tërmetet janë një nga më shkatërruesit e të gjitha katastrofave natyrore. 

 

Tërmetet janë shumë të vështira për t'u parashikuar pasi ngjarjet që çojnë në këto fatkeqësi ndodhin thellë në tokë. Lëvizjet e pllakave tektonike janë shkaku kryesor i tërmeteve. Shpërthimet vullkanike gjithashtu mund të shkaktojnë tërmete por shpesh janë, nga ana tjetër, të shkaktuara nga aktiviteti tektonik. Jo çdo vend në botë është i ndjeshëm ndaj tërmeteve. Vendet më të prirura për tërmete në botë përfshijnë Kinën, Indonezinë, Iranin dhe Turqinë.

 

1. Kina 

Kina përjetoi 157 tërmete nga 1900 deri në 2016, numri më i lartë i tërmeteve të çdo vendi. Shumica e këtyre tërmeteve kanë ndodhur në rajonin jugperëndimor të vendit, ku terreni është shumë malor. 

 

2. Indonezia 

Me 113 tërmete me madhësi të konsiderueshme midis viteve 1900 dhe 2016, Indonezia renditet si vendi i dytë në botë i prirur nga tërmeti. Arsyeja kryesore për frekuencën e lartë të tërmeteve në Indonezi është vendndodhja e saj në Unazën e Zjarrit.

 

3. Irani 

Irani, një vend në Lindjen e Mesme, është vendosur në një zonë me aktivitet të lartë sizmik. Eshtë vendi i tretë me tërmete në botë dhe ka përjetuar të paktën 106 tërmete nga viti 1900 deri në vitin 2016. Vendi ekziston aty ku takohen pllaka tektonike euroaziatike dhe arabe.

 

4. Turqia

Ashtu si vendet e tjera në listë, Turqia gjithashtu qëndron në majë të njërës prej pikave më aktive sizmike në botë, kufiri i pllakës midis pllakave euroaziatike dhe arabe. Pjata arabe po shkon drejt veriut drejt Pllakës relativisht të qëndrueshme të Euroazisë. Turqia ndodhet në kufirin e ndikimit midis këtyre pllakave. 

 

5. Japonia

Ashtu si Indonezia, Japonia është afër Unazës së Zjarrit të Paqësorit që e bën atë shumë të prekshme nga tërmetet katastrofike. Lëvizja dhe përplasjet e pllakave kontinentale dhe oqeanike në Japoni dhe rreth saj janë përgjegjëse për këto katastrofa. Japonia është në bashkimin e katër pllakave tektonike të ndryshme.

 

6. Peru

Peru është në ndërfaqen midis pllakave të Amerikës së Jugut dhe Nazca. Lëvizja e të parës mbi këtë të fundit me një shpejtësi prej 77 mm në vit po shkakton tërmetet për shkak të fajit të futjes në ndërfaqen e pllakës. 

 

7. Shtetet e Bashkuara

Një pjesë e bregdetit perëndimor të Shteteve të Bashkuara janë në Unazën e Zjarrit të Paqësorit. Tektonika e pllakave është gjithashtu aktive në rajon. Kufiri dinamik i pllakave të Paqësorit dhe Amerikës së Veriut është përgjegjës për shumë tërmete në vend, veçanërisht në Alaska dhe Kaliforni.

 

8. Italia

Në Itali, pjesa jugore e vendit është më e ndjeshme ndaj tërmeteve pasi përplasen pllaka Euroaziane dhe Afrikane në këtë rajon. Shumica e vullkaneve më të rrezikshme të Italisë si Etna, Vesuvius dhe Stromboli ndodhen në këtë rajon.

 

Vende të tjera që janë shumë të prirur ndaj tërmeteve

Afganistani dhe India janë gjithashtu shumë të prirur ndaj tërmeteve për shkak të veprimit të pllakave tektonike. Pllaka indiane po lëviz vazhdimisht drejt veriut dhe godet pllakën euroaziane, që është shkaku kryesor i tërmeteve në nënkontinentin Indian. Greqia dhe Meksika janë gjithashtu të prekshme nga ngjarjet e tërmetit.


Më të lexuarat