Secondary Adv

Shkencetaret krijojne materialin e ri te ndertimit

Share on Google+

Studiuesit në Kinë kanë zhvilluar një lloj të ri të materialit ndërtimor që mund të përdoret për të ndërtuar një bazë në Hënë duke përdorur materiale të gjetura në sipërfaqen e saj.  

 

Zhvilluar nga një ekip nga Instituti Teknik i Fizikës dhe Kimisë Xinjiang në Urumqi, Kinë, qasja e re për ndërtimin e hapësirës mund të kursente triliona dollarë në kostot e transportit për materialet e mëdha të ndërtimit nga Toka. 

Ekipi demonstroi që pluhuri i hënës mund të shkrihet vazhdimisht në temperatura të larta për të krijuar një fibër tepër të qëndrueshme që mund të përdoret për ndërtimin e një baze të hënës. Bazuar në testimin paraprak, fibrat që rezultojnë do të sigurojnë 1.4 gigapascals të forcës elastike, ose rreth 22 herë forcën e betonit standard komercial. 

Studiuesi kryesor Peng-Cheng Ma vlerëson se do të ishte aq i fortë sa të mbijetonte ndikimi i shpërthimit të një meteori të vogël. Vlerësimet aktuale për transportimin e një kile material ndërtimi në Hënë shkojnë midis 23,000 dhe 41,000 dollarë sipas një raporti të Kinës Jugore. 

Do të kërkohej një propozim i NASA-s për një bazë të hënës që vlerësohej rreth 12,000 tonë materiale, e cila do të kushtonte më shumë se 1 trilion dollarë për transport nga Toka. Për të provuar idenë e tyre për një material ndërtimi alternativ, ekipi përdori pluhur vullkanik nga një vullkan aktiv në malet Changbai, afër kufirit kinez me Korenë e Veriut.

Pluhuri kishte një përbërje kimike të ngjashme me mostrat e pluhurit të hënës të sjellë përsëri në Tokë nga NASA, e përbërë nga rreth 48% dioksid silikoni dhe 17% oksid alumini. 

Për të gjeneruar temperatura të larta në Hënë, studiuesit kanë projektuar një aparat të madh pasqyre që pasqyron rrezet e diellit në një 'koleksionist', megjithëse dizajni aktual është ende një punë në zhvillim e cila arrin rreth 1.832 gradë Fahrenheit.


Më të lexuarat