Secondary Adv

Zbulohet gjurme e larte rrezatimi ne Europe

Share on Google+

Një rritje e papritur e rrezatimit është zbuluar në Evropë këtë javë, dhe ekspertët nuk e kanë idenë pse.

 

Një organ ndërkombëtar raportoi se sensorët në Stokholm kishin dalluar sasi të vogla të izotopeve radioaktive të pazakonta të prodhuara nga fisioni bërthamor. 

Organizata Gjithëpërfshirëse e Ndalimit të Provave Bërthamore (CTBTO), e cila monitoron botën për prova të testeve të armëve bërthamore, tha se një prej stacioneve të tij që skanojnë ajrin për grimcat radioaktive kishte gjetur nivele të pazakonta, edhe pse të padëmshme, të ceziumit-134, cesium-137 dhe ruthenium-103. 

Izotopët ishin "sigurisht produkte të ndarjes bërthamore, ka shumë të ngjarë nga një burim civil", tha ai. Ajo postoi një hartë ku tregonte se ku kishte të ngjarë të kishte origjinën materiali, i cili përfshinte pjesë të disa vendeve baltike dhe skandinave, si dhe një pjesë të Rusisë perëndimore. 

I pyetur në lidhje me raportet që Rusia mund të ketë qenë burim i një rrjedhje, zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov tha: Ne kemi një sistem absolutisht të avancuar të niveleve të rrezatimit të monitorimit të sigurisë dhe nuk ka alarme emergjente. 

Autoriteti finlandez i sigurisë bërthamore STUK tha se kishte gjetur sasi të vogla të grimcave bërthamore në mostrat e mbledhura në bregdetin e saj jugor. Ajo që bie në sy këtu është kombinimi i këtyre substancave. 


Më të lexuarat