Secondary Adv

Turqia po nderton uren me te gjate ne bote

Share on Google+

Punimet e ndërtimit po ecin përpara në urën ‘1915çanakkale', e cila, pasi të përfundojë, do të jetë ura më e gjatë që qëndron pezull në botë.  

 

Ura që lidh qytetet e Gelibolu (gallipoli) në anën evropiane të Turqisë me Lapseki në anën aziatike, do të sigurojë një alternativë të re të tranzitit të rëndë për kalimin e ngushticës së Stambollit. 

Shpresohet se kjo do të rezultojë në transport më të shpejtë dhe më të kushtueshëm të mallrave në rajon, si dhe do të forcojë potencialin ekonomik dhe lidhjet sociale për komunitetin lokal. Pasi të ketë përfunduar, ura do të ketë një gjatësi totale prej 4,608 metrash, një hapësirë ​​qendrore prej 2,023 metrash dhe një lartësi totale të kullës prej 318 metrash. 

Një ekip ndërkombëtar duke përfshirë australianë, turq, koreanë, holandezë, japonezë, iranianë, filipinas dhe britanikë po punon së bashku nën kufizime të rrepta COVID-19, çdo ditë duke udhëtuar në mes të frontit të punës dhe akomodimin e tyre pranë Xhelibolu. 

Gjatë ndërtimit të urës 1915çanakkale, specialistë vinçësh Australianë, kontraktimi i martesave kanë ngritur  një rekord botëror. Me vinçin M2480D të zbritur 328 metra mbi ujë, u deshën afërsisht 30 minuta për të ngritur një pjesë prej 155 tonësh të urës (UCB) në pozicionin e saj 318 metra mbi nivelin e detit. 

Dy vinça M2480D kanë qenë në vend që nga viti 2019 duke ndërtuar kullat e larta 318 metra të urës, dhe përmes ngritjes së më pak pjesëve më të mëdha zgjidhja e vinçave ka zvogëluar planin e ndërtimit, me më pak aktivitete të bazuara në vend dhe një nivel më të lartë të sigurisë së zonës. 

Qeveria turke e quajti urën për nder dhe përkujtim të “luftërave çanakkale’ (1915-1916) që u zhvilluan midis forcave turke dhe aleate gjatë luftës së parë botërore në të njëjtat brigje që ura tani po ndërtohet. 


Më të lexuarat