Secondary Adv

Shfaqet ne Kine virusi me potencial pandemik

Share on Google+

Një grip i ri që ka potencialin për t'u bërë pandemi është identifikuar në Kinë nga shkencëtarët. 

 

Virusi u shfaq së fundmi dhe mbahet nga derrat, por mund të infektojnë njerëzit, thonë ata. Studiuesit janë të shqetësuar se ai mund të pësojë mutacione më tej, në mënyrë që të mund të përhapet lehtësisht nga personi në person, dhe të shkaktojë një shpërthim global. 

Ndërsa nuk është një problem i menjëhershëm, thonë ata, ai ka të gjitha shenjat e të qenit shumë i përshtatur për të infektuar njerëzit dhe ka nevojë për monitorim të afërt. Shkencëtarët shprehen se masat për të kontrolluar virusin te derrat, dhe monitorimi i ngushtë i punonjësve të industrisë së derrave, duhet të zbatohen me shpejtësi. 

Gripi i fundit pandemik në të cilin ndeshet bota, shpërthimi i gripit të derrave të vitit 2009, ishte më pak vdekjeprurës sesa u frikësua fillimisht, kryesisht për shkak se shumë njerëz të moshuar kishin një imunitet ndaj tij, ndoshta për shkak të ngjashmërisë së tij me viruset e tjera të gripit që kishin qarkulluar vite më parë. 

Tensioni i ri i gripit që është identifikuar në Kinë është i ngjashëm me gripin e derrit të vitit 2009, por me disa ndryshime të reja. Virusi, të cilin studiuesit e quajnë G4 EA H1N1, mund të rritet dhe të shumëfishohet në qelizat që linin rrugët e frymëmarrjes njerëzore. 

Vaksinat aktuale të gripit nuk duket se mbrojnë kundër saj, megjithëse ato mund të përshtaten për ta bërë këtë nëse është e nevojshme.


Më të lexuarat