Secondary Adv

10 qytete te medha te ndertuara ne shkretetire

Share on Google+

Për arsye të lehtësisë dhe furnizimit të vazhdueshëm, shumë qytete janë të vendosura në vende me temperatura të përshtatshme dhe akses në një larmi burimesh.

 

Qytetet janë një gur themeli i qytetërimit njerëzor. Këto vendbanime të mëdha njerëzore janë zakonisht vende të përhershme dhe të vendosura dendur me kufij të përcaktuar me kujdes. Ndërsa historikisht banorët e qytetit kanë përbërë një përqindje të vogël të popullsisë së plotë njerëzore, kohët e fundit, ritmi i shpejtë i urbanizimit dhe lëvizjes drejt qyteteve ka rezultuar në më shumë se gjysmën e popullsisë botërore që tani jeton në qytete.  

 

Një pikë tjetër e rëndësishme për tu përmendur është vendndodhjet e qyteteve. Për arsye të lehtësisë dhe furnizimit të vazhdueshëm, shumë qytete janë të vendosura në vende me temperaturë me qasje në një larmi burimesh sipas nevojës. 

 

Kështu që do të duket se shkretëtirat, këto vende shterpë me pak reshje shiu, pak bimësi, dhe herë pas here nxehtësi zhytëse do të ishin antiteza e një qyteti. Në praktikë, ky nuk është rasti pasi në të gjithë botën ka vendbanime marramendëse të veprimtarisë njerëzore të vendosura në këto troje jo-mikpritëse. Këtu janë 10 shembuj të këtyre qyteteve të lulëzuara. 

  

10. Sharm El Sheikh 

Qyteti që nis listën është qyteti egjiptian i Sharm El Sheikh, i vendosur në majën jugore të Gadishullit Sinai në brigjet e Detit të Kuq. Një qytet relativisht i populluar me afërsisht 73,000 banorë që nga 2015. 

 

9. Santa Fe 

Santa Fe mund t'i referohet shumë qyteteve dhe lokacioneve në të gjithë botën, pasi është një emër i njohur, por këtu i referohet kryeqytetit të shtetit amerikan të New Mexico. Eshtë qyteti i katërt më i madh në shtet me një popullsi prej 84,683 njerëz në 2019.

  

8. Kazablanca

Si qyteti më i madh në Marok, Casablanca gjithashtu ndodh që të ndajë një emër me një film klasik. Dhe ndërsa të dy nuk kanë aq shumë të përbashkëta, ata të dy ndajnë një ajër të caktuar romantik, me qytetin që përmban arkitekturë të pasur dhe xhaminë e shtatë më të madhe në botë.

 

7. Bagdad

Një tjetër qytet i njohur i shkretëtirës është Bagdadi, kryeqyteti i Irakut dhe qyteti i dytë më i madh në botën arabe pas Kajros, i cili shfaqet më vonë në këtë listë. Ndodhet përgjatë lumit Tigris dhe gjithashtu është një qytet shumë i vjetër, i themeluar fillimisht ashtu siç ishte në shekullin e VIII.

 

6. Dubai

Dubai është një qytet i shkretë në Emiratet e Bashkuara Arabe, si për shkak të popullsisë së tij të lartë, ashtu edhe për shkak të ndërtesave dhe përvojave të tij tepër ekstravagante luksoze. Ajo është e vendosur në bregdetin e Gjirit Persik, dhe përveç rrokaqiejve të saj masive dhe atraksioneve të pasura, vepron si një qendër kryesore e transportit dhe prodhon naftë.

 

5. Phoenix

Duke u kthyer përsëri në Amerikë, qyteti i Phoenix është qyteti më i populluar në Arizona, me mbi 1.5 milion njerëz që banojnë në të që nga viti 2019, i cili gjithashtu ndodh që ta vendosë atë si qyteti i pestë më i populluar në të gjithë vendin. 

 

4. Lima

Lima është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Perusë dhe si të gjitha qytetet e tjera në këtë listë është e vendosur në një biome të shkretëtirës. Ndodhet në luginat e disa lumenjve të afërt, ndërsa gjithashtu ka pamje nga Oqeani Paqësor. Ajo strehon një popullsi prej më shumë se 9 milion. 

 

3. Teheran

Teherani është një qytet tjetër i lulëzuar i Lindjes së Mesme që bën pjesë në listë, që ka kuptim pasi Lindja e Mesme është e njohur për klimën e saj të shkretëtirës si dhe për popullsinë e saj të lartë. Ky qytet është kryeqyteti i Iranit dhe krenohet me një popullsi prej 8.7 milion vetëm në qytet. Zona metropolitane ka shumë koleksione historike përfshirë artefakte nga dinastitë e mëparshme. 

 

2. Kajro

Dhe tani arrijmë në Kryeqytetin Egjiptian të Kajros, i cili gjithashtu ndodh të jetë qyteti më i madh në botën arabe me një zonë metropolitane që përmban një popullsi mahnitëse prej mbi 30 milion. Në nivel global renditet si qyteti i 6-të më i madh në botë. 

 

1. Las Vegas

Në krye të listës është qyteti i shkretëtirës për t'i dhënë fund të gjitha qyteteve të shkreta, perlë e artë e Nevadës, dhe një vend, reputacioni i të cilit i paraprin vetes, Las Vegas. Shpesh referohet vetëm me emrin e thjeshtë Vegas, ai është qyteti më i populluar në shtetin e tij.


Më të lexuarat