Secondary Adv

SHBA pergatitet, blen te gjithe Remdesivirin e prodhuar

Share on Google+

SHBA po blen gati të gjithë prodhimin e parashikuar të tre muajve të ardhshëm të remdesivirit nga prodhuesi amerikan Gilead. 

 

Departamenti amerikan i Shëndetit njoftoi të martën se kishte rënë dakord të blinte 500,000 doza për t’u përdorur në spitalet Amerikane. Testet sugjerojnë që remdesivir shkurton kohën e rikuperimit, megjithëse nuk është akoma e qartë nëse përmirëson nivelet e mbijetesës.

Galaad nënshkroi një marrëveshje licencimi në maj për prodhim jashtë SH.B.A. por është akoma në fazat e hershme. Presidenti Trump ka arritur një marrëveshje të mahnitshme për të siguruar që amerikanët të kenë qasje në terapeutikun e parë të autorizuar për Covid-19, tha Sekretari i Departamentit të Shëndetit.

Një cikël trajtimi në SHBA do të kushtojë 2.340 dollarë. Nëntë ndërmarrje mund ta bëjnë ilaçin nën licencë jashtë SH.B.A për shpërndarje në 127 vende kryesisht më të varfra, dhe kostoja është më e ulët. Por projekti është ende në fazat e tij të hershme. Sasi shtesë janë duke u prodhuar për t’u përdorur në provat klinike. 

Por kritikët thonë se masa e SHBA për të blerë aq shumë doza nga vetë Gilead minon bashkëpunimin ndërkombëtar në Covid, duke pasur parasysh që vendet e tjera kanë marrë pjesë në provat e remdesivir, fillimisht një anti-viral kundër Ebola. Prova që dha rezultatin që lejoi që remdesivir të shesë ilaçin e tyre nuk u bë vetëm në SHBA.

 

Kishte pacientë që merrnin pjesë nëpër vende të tjera evropiane, në Mbretërinë e Bashkuar gjithashtu, dhe ndërkombëtarisht, Meksikë dhe vende të tjera. Disa në SH.B.A. kanë kritikuar çmimin e blerjes, pasi paratë e taksapaguesit kishin ndihmuar zhvillimin e fondit të remdesivir.


Më të lexuarat