Secondary Adv

Zhvillohet roboti qe dezinfekton zyrat

Share on Google+

Një robot që zhduk koronavirusin dhe organizmat e tjerë duke lëshuar dritë  UV në sipërfaqe, duke prishur ADN-në e tyre, është zhvilluar në Bahrein.  

   

Drita është aq e fuqishme sa që ekspertët mendojnë se mund të vrasin deri në 90 përqind të të gjithë organizmave të ekspozuar ndaj tij brenda 30 minutave, në një proces të njohur si 'rrezatim mikrobvrasës ultraviolet'.

Projektuar nga Fab Lab Bahrain, makina aktualisht është duke u testuar në mjedise industriale para se të lëshohet 'sa më shpejt të jetë e mundur'. Cmimi do të vihet në dispozicion pasi makina të dalë në shitje. Shpikja vjen pas lëshimit të disa makinave të tjera që përdorin rrezatimin UV për të pastruar viruset nga sipërfaqet. 

Ndërmarrja me qendër në Danimarkë UVD Robots gjithashtu bën një makinë me dritë ultraviolet që pastron dhomat deri në 20 minuta, dhe kushton 67,000 dollarë. Ndërmarrja kineze Keenon Robotics ka krijuar një robot, i cili përdor dritën UV dhe dezinfektuesin për të pastruar sipërfaqet, me çmim 40,000 dollarë.  

Pamjet video tregojnë se si roboti prototip qarkullon midis tavolinave të zyrave, karrigeve dhe kompjuterëve, duke ndriçuar secilin me një dritë të fuqishme UV blu. Njerëzit duhet të qëndrojnë jashtë dhomës ashtu siç funksionon, sepse drita është aq e fuqishme sa mund të dëmtojë edhe qelizat njerëzore. 

Drita UV vret virusin duke prishur membranen e tij, duke bere qe ADN-ja e tij te shkeputet. UV çaktivizon shumicën e viruseve në mënyrë shumë efikase. Në të vërtetë dezinfektimi UV përdoret gjerësisht për dezinfektimin e ujit të pijshëm.

 Zhvilluesit thanë që makina do të duhet të punojë vetëm, pasi drita e saj është aq e fortë sa mund të dëmtojë edhe qelizat njerëzore. 


Më të lexuarat