Secondary Adv

Krijohet sistemi qe thith CO2 nga ajri

Share on Google+

Këshilltari kryesor Boris Johnson po mbështet një sistem për të thithur dioksid karboni nga ajri duke përdorur teknologjinë e përdorur për herë të parë në nëndetëse të Luftës së Dytë Botërore. 

 

Këshilltari i Kryeministrit dëshiron të shpenzojë 100 milion për makinat 'kapja e ajrit të drejtpërdrejtë' (DAC), të cilat përbëhen nga një pirg me metale 'pastrues ajri' që përdorin një solucion kimik për të hequr CO2 nga atmosfera. 

Solucioni  i ngarkuar me CO2 pastaj ruhet nën tokë, duke zvogëluar sasinë e gazit serë që arrin në atmosferë. Gazi mund të ruhet përgjithmonë në formacione të thella gjeologjike, ose të përdoret për të bërë lëndë djegëse, kimikate, materiale ndërtimi dhe produkte të tjera.

Teknologjia mund të ndihmojë për të kompensuar emetimet nga sektorët me energji që janë të vështira për tu dekarbonizuar, siç janë transporti dhe aviacioni. Dhe për shkak se CO2 po hiqet përgjithmonë nga atmosfera, teknologjia mbështet objektivin neto të emetimeve në Mbretërinë e Bashkuar për vitin 2050. 

Sidoqoftë, një teknologji do të ishte e shtrenjtë dhe do të kërkonte sasi masive të energjisë, e cila në vetvete mund të ishte një burim i madh e emetimeve të CO2. Ekspertët kanë paralajmëruar se këto makina mund të përdorin 'një të katërtën e furnizimeve globale të energjisë' deri në vitin 2100.

Për të kapur karbon të mjaftueshëm për të kompensuar emetimet nga sektori i aviacionit, teknologjia do të kërkonte energji elektrike ekuivalente me ndërtimin e pesë stacioneve të reja bërthamore. Sipas studimit akademik, teknologjia është tepër e shtrenjtë dhe kërkon energji të jashtëzakonshme. Për çdo ton të CO2 të kapur, kushton rreth 500 paund.


Më të lexuarat