Secondary Adv

Krijohet sistemi qe eliminon zhurmat

Share on Google+

Studiuesit në Singapor zhvilluan një sistem që është si një lloj kufje që eleminon zhurmën në të gjithë apartamentin tuaj. 

 

Studiuesit në Singapor kanë zhvilluar një pajisje që mund të vendoset në një dritare për të ulur tingullin e ardhur me 10 decibel. 

Sistemi u krijua nga një ekip shkencëtarësh, përfshirë Masaharu Nishimura, i cili doli me konceptin themelor. Prototipi nuk është akoma pajisja më praktike në kushte të botës reale, por tregon rrugën drejt zhvillimit të teknologjive që mund të ndihmojnë në lehtësimin e llojit të jetesës së qytetit të zhurmshëm. 

Duke marrë hua nga të njëjtat parime teknologjike të përdorura në kufjet për anulimin e zhurmës, ekipi zgjeroi konceptin për t’iu përshtatur një dhome të tërë duke vendosur 24 speakers të vegjël në një dritare. Altoparlantët lëshojnë valë të shëndosha që korrespondojnë me rekordin në hyrje dhe e neutralizojnë atë, ose, të paktën disa prej saj. 

Sistemi bazohet në frekuencën e valëve të zërit dhe, tani për tani, diapazoni optimal është midis 300 dhe 1.000 hertz. Dritarja e Kontrollit Anti-Zhurmë, siç quhet, është ekuivalenti zanor i mbylljes së një dritareje. Me çdo tingull, mënyra më e mirë për ta zvogëluar është në burim. 

Kështu që studiuesit e trajtuan vetë hapjen e dritares si burim zhurme, sepse shumica e zhurmës hyn në një dhomë në atë mënyrë. Sistemi përdor një mikrofon jashtë dritares për të zbuluar valët e përsëritura të burimit të zhurmës, i cili regjistrohet nga një kontrollues kompjuteri. 

Kjo përcakton frekuencën e duhur të valës së nevojshme për të neutralizuar tingullin, i cili transmetohet në grupin e folësve në pjesën e brendshme të kornizës së dritares. Altoparlantët lëshojnë valët e duhura "anti", të cilat anullojnë valët në hyrje.


Më të lexuarat