Secondary Adv

Imuniteti ndaj Covid zgjat deri ne 6 muaj

Share on Google+

Të mbijetuarit nga koronavirusi ka të ngjarë të kenë imunitet kundër sëmundjes për gjashtë muaj, ka pohuar epidemiologu i lartë i Suedisë. 

 

Dr Anders Tegnell, i cili e ka udhëhequr kombin përmes pandemisë pa kërkuar thirrje për bllokim, thotë se nuk ka parë prova që njerëzit të infektohen dy herë që nga fillimi i pandemisë në dhjetor 2019. 

Edhe nëse një i mbijetuar nuk zhvillon antitrupa, qelizat imune do kujtojnë se si të luftojnë virusin, ata do të mbrohen, beson ai. Provat kanë filluar të tregojnë se antitrupat nuk janë lloji i vetëm i imunitetit kundër Covid-19, dhe se qelizat T gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm. 

Shpresohet se qelizat T, të cilat synojnë dhe shkatërrojnë qelizat e infektuara, do të ofrojnë mbrojtje afatgjatë, ndoshta deri në shumë vite më vonë. Por shkencëtarët nuk kanë ndonjë provë të fortë se sa zgjat imuniteti në të vërtetë pasi një person ka luftuar Covid, kryesisht për shkak se ai është akoma i fshehur dhe dihet se ekziston vetëm që nga fillimi i vitit. 

Komente të Dr Tegnell për imunitetin që zgjasin për gjysmë viti u bënë dje në një konferencë për shtyp në Stokholm. Rreziku i riinfektimit dhe i transmetimit të sëmundjes te njerëzit e tjerë është ndoshta shumë afër zeros, u shpreh ai. 

Ka pasur raste që njerëzit infektohen më shumë se një herë, por ata nuk kanë arritur të bindin shkencëtarët se njerëzit marrin vetëm një imunitet jetëshkurtër kundër sëmundjes. Shkencëtarët kanë shpresë se çdo mbrojtje do të zgjasë për më gjatë, mbase shumë vite.


Më të lexuarat