Secondary Adv

Vaksina nuk do jete gati kete vit sipas OBSH

Share on Google+

Shpresat për një vaksinë të koronavirusit para Krishtlindjes janë shkatërruar nga një ekspert i Organizatës Botërore të Shëndetit. 

 

Mike Ryan, kreu i programit të urgjencave të OBSH-së, tha se përdorimi i parë i një vaksine Covid-19 nuk mund të pritet deri në fillim të vitit 2021. 

Ai vuri në dukje se provat e disa vaksinave tani janë në fazën e tretë dhe asnjëra nuk ka dështuar deri më tani në aspektin e sigurisë ose aftësisë për të gjeneruar një përgjigje imune. 

Komentet e tij vijnë pasi Universiteti i Oksfordit, një prej pararendësve në një garë për një vaksinë, pretendoi se ekzistonte akoma një shans që të mund të dorëzonte vaksinën e saj eksperimentale deri për Krishtlindje nëse testet vazhdojnë sipas planit. 

Njëri nga studiuesit që punonte në projekt kishte thënë se njerëzit në grupet më të rrezikuara mund të marrin dozat e para në dimër. Një vaksinë do të funksiononte duke injektuar ose një pjesë të vogël të virusit në trup, që nuk do ta bënte dikë të sëmurë,ose një klon të ADN-së së tij.

Kjo shkakton një përgjigje imune e cila ka memorje afatgjatë, kështu që nëse një person i ekspozohet koronavirusit në jetën reale, trupi i tyre e di se si ta luftojë atë shpejt. OBSH po punon për të zgjeruar aksesin ndaj vaksinave të mundshme dhe për të ndihmuar në shkallën e rritjes së kapaciteteve prodhuese. 

Dr Ryan tha: Ne duhet të jemi të drejtë për këtë, sepse kjo është një e mirë globale. Vaksinat për këtë pandemi nuk janë për të pasurit, ato nuk janë për të varfërit, ato janë për të gjithë. 

Dr Ryan gjithashtu paralajmëroi shkollat ​​që të jenë të kujdesshëm për rihapjen derisa transmetimi në komunitet i Covid-19 të jetë nën kontroll.


Më të lexuarat