Secondary Adv

Simptomat e Covid mund te zgjasin me vite

Share on Google+

Covid-19 mund të jetë një sëmundje e zgjatur, madje edhe mes të rinjve, pa nënkuptuar kushte kronike mjekësore.    

 

Tridhjetë e pesë përqind e të anketuarve në një studim thanë që ata ende nuk ishin kthyer në shëndetin e tyre të zakonshëm edhe dy deri në tre javë pasi u testuan pozitiv për sëmundjen. 

Nga të anketuarit, 94% thanë se kishin të paktën një simptomë kur kryen një test Covid-19. Njerëzit raportuan se kishin një numër mesatar prej shtatë nga 17 simptomat e listuara nga CDC. Lodhja ishte ankesa më e zakonshme, e ndjekur nga kolla dhe një dhimbje koke. 

Ata që kishin simptoma të zgjatura, 43% thanë se kishin kollë, 35% ndjeheshin të lodhur, dhe 29% kishin vështirësi në frymëmarrje. Koha mesatare që ata ishin intervistuar ishte 16 ditë nga kur ata u testuan pozitivë. 

65% e të anketuarve thanë se ishin kthyer në gjendjen e tyre të zakonshme shëndetësore 5 deri në 12 ditë pasi të kishin rezultuar pozitiv Covid-19. Mosha dukej se luante një rol nëse dikush ende ndjehej i sëmurë javë pas një testi pozitiv. Sa më shumë kushte kronike të ketë pasur dikush, aq më shumë ka të ngjarë që ata akoma të kishin simptoma të zgjatura. 

Studimet e hershme kanë treguar që pacientët e shtruar në spital mund të kenë kohë të gjatë shërimi. Një studim i pacientëve në Itali të bërë dy muaj pasi u sëmurën, zbuloi se më shumë se 87% ende kishin të paktën një simptomë dhe më shumë se gjysma thanë se ata ende kishin tre ose më shumë simptoma. 

Disa mjekë kanë shprehur shqetësimin se simptomat mund të zgjasin me vite dhe disa nuk mund të shërohen plotësisht. Ka studime në zhvillim e sipër për të vlerësuar efektet afatgjata dhe disa klinika kanë filluar të krijojnë programe që ndihmojnë njerëzit me simptoma afatgjata Covid-19.


Më të lexuarat