Secondary Adv

Krijohet maska e riperdorshme prej silikoni

Share on Google+

Shkencëtarët në MIT kanë projektuar një maskë të ripërdorshme për fytyrën që mund të sterilizohet, ndërsa siguron më shumë mbrojtje sesa një maskë N95. 

 

Në fakt, maskë e tyre e re, e bërë prej silikoni dhe gome, përfshin filtra N95, por është bërë nga materiale të lëmuara që janë shumë të papërshkueshme, por është shumë më e lehtë dhe më e shpejtë për tu sterilizuar. 

Pasi të jetë gati për t'u dërguar, veshja mbrojtëse, e quajtur iMASC, ka të ngjarë të kushtojë vetëm rreth 15 dollarë, sipas Fast Company. Ekipi që qëndron pas iMASC planifikon ta miratojë atë nga FDA dhe ta shesë atë në spitale, dhe përfundimisht për publikun e gjerë, por ende nuk është e qartë se kur maskë do të jetë në dispozicion për blerje. 

Respiratorët N95s, të përbërë nga fije të forta, zakonisht të bëra nga materiale sintetike, janë standardi i artë i sigurisë së frymëmarrjes. Përbërjet e tyre të dendura janë një nga ato pak të vlerësuara për të bllokuar grimcat e vogla virale.  

Ekipi i MIT u përpoq të dilte me një zgjidhje më shumë ekonomike, më të lehtë për tu pastruar, por po aq të lirë dhe efektive. Materiali i përzgjedhur ishte gome silikoni, një sintetik që përdoret zakonisht në industrinë e mjekësisë, që mund të sterilizohet lehtë nga një numër metodash të ndryshme. 

Jo vetëm që maskat e tyre të reja duhej të ishin të lehta për tu pastruar ndërsa bllokojnë grimcat e vockla, por duhej të hartohej në atë mënyrë që prodhimi i saj të mund të ishte më i lirë për të bërë mijëra nëse jo miliona kopje. 

IMASC merr emrin e tij, pjesërisht, nga të pasurit atë kapacitet. Akronimi qëndron për Injection Formed Autoclavable, Scalable, Conformable. Me këtë model, filtrat mund të futen brenda dhe pastaj të hidhen pas përdorimit, dhe ju do të hidhni shumë më pak materiale sesa një maskë N95.


Më të lexuarat