Secondary Adv

Rusia premton vaksinen brenda 10 gushtit

Share on Google+

Rusia synon të jetë e para në botë që do të aprovojë një vaksinë koronavirus, në më pak se dy javë, pavarësisht shqetësimeve për sigurinë dhe efektivitetin e saj.  

 

Zyrtarët rusë i thanë CNN se ata po punojnë për një datë konkrete si 10 gusht ose më herët për miratimin e vaksinës, e cila është krijuar nga Instituti Gamaleya me bazë në Moskë. 

Do të miratohet për përdorim publik, me punonjësit e kujdesit shëndetësor të parët që e marrin atë. Por Rusia nuk ka lëshuar të dhëna shkencore në testimin e vaksinave dhe nuk mund të verifikohet siguria ose efektiviteti i saj. 

Kritikët thonë se shtytja e vendit për një vaksinë vjen në mes të presionit politik nga Kremlin, i cili është i prirur të portretizojë Rusinë si një forcë shkencore globale. Ekzistojnë gjithashtu shqetësime të gjera që testimi njerëzor i vaksinës është i paplotë. 

Dhjetra prova për vaksinat janë duke u zhvilluar në të gjithë botën dhe një numër i vogël janë në prova të efikasitetit në shkallë të gjerë, por shumica e zhvilluesve kanë paralajmëruar se mbetet shumë punë para se të miratohen vaksinat e tyre. 

Ndërsa disa vaksina globale janë në fazën e tretë të provave, vaksina ruse nuk ka përfunduar fazën e dytë. Zhvilluesit planifikojnë ta përfundojnë atë fazë deri më 3 gusht, dhe më pas të kryejnë fazën e tretë të testimit paralelisht me vaksinimin e punonjësve mjekësorë. 

Shkencëtarët rusë thonë se vaksina ka qenë e shpejtë për tu zhvilluar sepse është një version i modifikuar i një vaksine tashmë të krijuar për të luftuar kundër sëmundjeve të tjera. Për dallim nga shumica e vaksinave në zhvillim ajo mbështetet në dy vektorë, dhe pacientët do të merrnin një injektim të dytë përforcues.


Më të lexuarat