Secondary Adv

Shkencetaret e lidhin Covid me gjatesine

Share on Google+

Njerëzit e gjatë mund të përballen me një rrezik më të madh për të marrë Covid-19, sipas hulumtimeve që shtojnë peshë në teorinë se sëmundja përhapet në ajër.   

 

Të dhënat nga 2,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar dhe SH.B.A. treguan se burrat mbi 6ft kishin dy herë më shumë të ngjarë të diagnostikoheshin me koronavirus. Gratë gjithashtu kishin shanse më të larta nëse ishin mbi 6ft të gjata. 

Studiuesit thanë se gjetjet nuk do të thotë se njerëzit e gjatë janë disi gjenetikisht më të prekshëm ndaj infeksionit. Ekipi beson se rezultatet tregojnë se Covid-19 përhapet përmes grimcave të vockla të quajtura aerosole që zgjaten në ajër pas nxjerrjes. 

Shkencëtarët thanë se njerëzit më të gjatë nuk do të kishin më rrezik nëse virusi përhapet kryesisht përmes teshtitjes ose kollitjes, të cilat prodhojnë pika të mëdha që bien në tokë shpejt. Zyrtarët shëndetësorë kanë përjashtuar deri më tani që Covid-19 është ajror. 

Studimi shqyrtoi një sërë faktorësh personalë dhe të lidhur me punën që mund të ndikojnë në rrezikun e infeksionit me SARS-Cov-2, virus që shkakton Covid-19. Nga 2,000 njerëz të anketuar, përfshirë 1.000 në Mbretërinë e Bashkuar dhe 1.000 në SH.B.A., 339 njerëz ishin të gjatë mbi gjashtë metra.

Analizat që ende nuk duhen shqyrtuar nga shkencëtarët e tjerë treguan se njerëzit më të gjatë kishin më shumë gjasa të diagnostikoheshin me Covid-19. Lidhja midis lartësisë dhe Covid-19 u pa vetëm në MB, dhe studiuesit nuk ofruan një shpjegim për këtë. 

Gjetjet mbështesin teorinë që grimcat e imëta të koronavirusit të emetuar përmes nxjerrjes dhe të folurit mund të zgjaten në ajër për orë të tëra. Shkencëtarët e OBSH në fillim të këtij muaji pranoi se ekzistojnë 'prova që tregojnë' se koronavirusi mund të përhapet nëpër ajër.


Më të lexuarat