Secondary Adv

Shkencetaret po studiojne lidhjen e Covid me etnine

Share on Google+

Shkencëtarëve u është dhënë 4.3 milion paund për të hetuar pse njerëzit me ngjyrë dhe aziatikët kanë më shumë të ngjarë të vdesin nga Covid-19. 

 

Instituti i Kërkimeve dhe Inovacionit në Mbretërinë e Bashkuar ka financuar gjashtë projekte të reja kërkimore të cilat do të shqyrtojnë lidhjen midis koronavirusit dhe etnisë.

Dëshmitë e reja sugjerojnë etnitë me ngjyrë dhe pakicat kanë pothuajse dy herë më shumë të ngjarë të vdesin nga Covid-19 sesa ata që janë të bardhë, pasi të marrin parasysh moshën e individëve dhe faktorët e tjerë sociodemografikë. 

Një nga projektet do të eksplorojë ndikimin e Sars-Cov-2, virusi që shkakton Covid-19, konkretisht te grupet e migrantëve dhe refugjatëve. Një nga projektet kërkimore gjithashtu do të kërkojë të përcaktojë rrezikun e infeksionit dhe vdekjes nga Covid në grupe të përkatësisë etnike, duke kombinuar më shumë se 40 milion regjistrime të GP të pacientëve në Angli. 

Një projekt tjetër do të përdorë të dhëna nga Biobank në MB, i cili përmban informacione biomjekësore të 500,000 individëve, për të ekzaminuar nëse rreziku i rritur i zhvillimit të Covid-19 të rëndë në grupet etnike minoritare mund të shpjegohet nga ndryshimet në gjendjen shëndetësore, sjelljet e stilit të jetës si aktiviteti fizik, dhe faktorët mjedisorë siç janë pabarazia sociale. 

Gama e larmishme e projekteve të financuara do të ndihmojë në ekzaminimin e detajuar të kësaj shoqate, në mënyrë që trajtimet e reja dhe qasjet e kujdesit të mund të zhvillohen për të synuar etnitetet më të rrezikuara, u shprehën shkencëtarët.


Më të lexuarat