Secondary Adv

10 fakte interesante rreth flamujve te botes

Share on Google+

Ju mund të mos mendoni se ka shumë për të ditur për flamujt, përveç faktit që ato përdoren për të identifikuar vendet.   

 

Por ato mund të jenë shumë më komplekse dhe interesante nga sa mendojmë. Është e thjeshtë të shikosh një flamur dhe të vlerësosh ngjyrat, format dhe modelet e tij, por a mendon ndonjëherë pse flamujt janë bërë në një mënyrë të caktuar? Këtu janë 10 fakte fantastike në lidhje me flamujt e botës që do t'ju bëjnë kuriozë të dini më shumë. 

 

Nepali ka flamurin e vetëm në botë që nuk i ka të 4 anët. 

Ka vetëm dy flamuj në formë katrore në botë.

Kjo është e drejtë; nga 193 flamujt sovranë të botës 190 janë drejtkëndësh, vetëm tre janë në forma të ndryshme. Një nga të tre është flamuri i Nepalit siç u përmend më lart me format e tij trekëndore, por dy të tjerët janë ai i Zvicrës dhe Qyteti i Vatikanit.

 

Simbolet e përdorura në flamuj normalisht kanë një kuptim specifik. 

Ka shumë simbole universale që përdoren nëpër flamuj. Jo çdo flamur ka një por ato, normalisht do të tregojnë ndonjë nga sa vijon; dielli, hëna, yjet, kryqi, trekëndëshat dhe rrathët. Disa nga këto simbole kanë kuptime të rëndësishme për secilin vend.

 

Ngjyrat e përdorura për flamujt shpesh lidhen me historinë e vendit.

Shumica e flamujve të botës përdorin ngjyra të ngjashme, ato shpesh janë ngjyrat kryesore, të kuqe, blu dhe të verdhë, por ka edhe nga ato unike.

 

Ngjyra vjolë është ngjyra më e rrallë që përdoret në një flamur.

Ngjyra më e pazakontë që mund të gjendet në një flamur është ngjyra vjolë. Përdoret vetëm në dy flamuj të botës! Ngjyra e purpurt shpesh përfaqëson mbretërinë ose pasurinë, kështu që mund të jetë për t'u habitur që nuk përdoret më në shumë flamuj sot. Ajo mund të gjendet në flamurin e Nikaragua dhe flamurin e Domenikan.

 

Flamuri i Belize ka më shumë ngjyra nga çdo flamur tjetër në botë. 

Ka shumë flamuj me dizajne komplekse që përfshijnë shumë ngjyra dhe mund të argumentohet se ka kaq shumë flamuj shumëngjyrësh sa është e vështirë të thuash saktësisht se cila ka më shumë ngjyra. Sidoqoftë, flamuri i Belize ka gjithsej 12 ngjyra, duke e bërë atë flamurin me më shumë ngjyra në botë. 

 

Danimarka ka flamurin më të vjetër në botë.

Flamujt janë përdorur për qindra vjet por gjithnjë po ndryshojnë ndërsa vendet zhvillohen. Sidoqoftë flamuri i vendit më i përdorur në botë është flamuri i Danimarkës. Sfondi i kuq me një shirit të vetëm të bardhë horizontalisht në mes, u përdor për herë të parë në 1625 dhe është akoma i njëjtë edhe sot. 

 

Sudani i Jugut ka flamurin më të ri në botë.

Flamuri më i ri në botë është flamuri i Sudanit të Jugut. Ai u miratua në 9 korrik 2010. Është bërë pas përfundimit të luftës së tyre të dytë civile; megjithatë flamuri ishte dizajnuar në 2005 por nuk u bë zyrtar derisa Sudani i Jugut fitoi pavarësinë në 2011. 

 

Ekzistojnë tre lloje të ndryshme të grupeve të flamurit.

Ekzistojnë 3 kategori kryesore që janë përdorur për të grupuar vendet që përdorin të njëjtat ngjyra në flamurët e tyre.

Ngjyrat Pan-Sllave

Ngjyrat Pan-Afrikane

Ngjyrat Pan-Arabe 

 

Ka 4 flamuj në botë që shfaqin armë zjarri.

Ju mund të shikoni flamuj dhe të mendoni se ato përfaqësojnë historinë e një vendi përmes zgjedhjes së ngjyrave, simboleve dhe formave. Shumë do të kenë sende të tilla si harqet, shigjetat, topat, shpatat, kamxhikët, mburojën, shtizat etj. Në emblemat ose kreshtat e tyre, por vetëm 4 kanë armë zjarri.


Më të lexuarat