Secondary Adv

10 fakte te gabuara historike

Share on Google+

Historianët i kushtojnë karrierën e tyre zbulimit dhe kuptimit të së kaluarës sonë, por prapa çdo fakti të mirënjohur, ka informacione që humbasin ose varrosen.    

 

Christopher Columbus nuk e zbuloi Amerikën

Exploratori Christopher Columbus besohet nga shumë njerëz që ka zbuluar Amerikën kur në të vërtetë njerëzit autoktonë kishin jetuar në Amerikë për mijëra vjet. 

 

Napoleon Bonaparte nuk ishte i shkurtër

Në fakt, Bonaparte ka të ngjarë të ketë qenë me lartësi mesatare, dhe besimi se ai ishte i shkurtër mund të ishte për shkak të mospërputhjeve midis sistemit matës francez dhe britanik. Ndërsa inç francez ishte 2.7 centimetra, inç Imperial ishte 2.54 centimetra.

  

Kleopatra nuk ishte egjiptiane

Kleopatra njihet shumë si Mbretëresha e Nilit, por ajo kishte shumë pak, nëse jo aspak gjak të Egjiptit. Lindur në Egjipt, familja e Kleopatrës ka origjinë të gjurmëve në Greqinë Maqedonase dhe Ptoleme I Soter, një gjeneral nën Aleksandrin e Madh. 

 

Njerëzit në mesjetë nuk mendonin se Toka ishte e sheshtë

Një keqkuptim i zakonshëm në lidhje me "epokat e errëta" është se ajo ishte një epokë e egërsisë dhe injorancës kur njerëzit besonin se bota ishte e sheshtë. Ideja që Toka ishte e rrumbullakët kishte qenë që të paktën nga shekulli i 6-të B.C, dhe nga Mesjeta, ku shumica e studiuesve dhe njerëzve të arsimuar e kuptuan që bota ishte sferike. 

 

Benjamin Franklin nuk e zbuloi energjinë elektrike ndërsa fluturonte një balonë 

Benjamin Franklin ishte një shpikës dhe një shkencëtar. Por Franklin është besuar gabimisht me zbulimin e energjisë elektrike përmes eksperimentit të tij të famshëm balonë dhe çelës. Koncepti i rrymave elektrike ka qenë rreth mijëra vjet. Disa shkencëtarë dyshojnë nëse Franklin madje do të kryente eksperimentin, duke besuar se po të kishte goditur rrufeja balonën e tij, ai do të vdiste në vend. Në vend të kësaj, ekspertët besojnë se balona mori ngarkesa elektrike të ambientit nga stuhia, duke krijuar një shkëndijë kur Franklin lëvizi gishtin pranë çelësit.

 

Vikingët nuk mbanin helmeta me brirë 

Helmetat me brirë janë bërë sinonim i vikingëve, por historianët nuk duhet ta zbulojnë një të tillë. E vetmja helmetë e epokës Vikinge në ekzistencë u gjet në vitin 1943 dhe ka një kapak të rrumbullakët hekuri dhe pa brirë. Luftëtarët vikingë midis shekujve 8 dhe 11 u përshkruanin shpesh ose pa helmeta ose në helmeta të thjeshta të bëra prej hekuri ose lëkure. 

  

Isaac Newton nuk e zbuloi gravitetin kur një mollë i ra në kokë

Ndërsa nuk ka prova që mbështesin atë legjendë, mollët luajtën një rol në zbulimin e Isakut. Kolegu i Njutonit, William Stukeley, publikoi një biografi në të cilën ai rrëfen një kohë kur të dy burrat u ulën nën një pemë molle dhe Njutoni tregoi një degë aty pranë dhe pyeti veten pse mollët gjithmonë binin drejt e poshtë, në vend të anash ose lart.

  

Thomas Edison nuk e shpiku llampën e parë

 

Thomas Edison është një nga shpikësit më të mëdhenj të Amerikës. Ai mbajti më shumë se 1,000 patenta dhe iu besuan shpikjet kryesore të shekullit të 19-të. Por ka shumë debate nëse Edison ishte personi i parë që shpiku llampën e dritës apo jo. Në fillim të viteve 1800, kimisti anglez Humphry Davy prodhoi llampën e parë elektrike në botë. Shpikësit e mëvonshëm u përmirësuan në hartimin e Davy, por askush nuk ishte në gjendje ti bënte llampat të qëndrueshme dhe të lira.


Më të lexuarat