Secondary Adv

6 masat per ti paraprire pandemive te tjera

Share on Google+

Duke pasur parasysh katastrofën globale të shkaktuar nga pandemia COVID-19, bota ka kuptuar që ka shumë për të bërë për tu përgatitur për një pandemi të ardhshme. 

 

Pandemia aktuale ka zbuluar dobësitë në sistemet ndërkombëtare dhe kombëtare për menaxhimin e pandemisë. Sistemet shëndetësore u mbingarkuan shumë shpejt, fluksi i dezinformatave nuk mund të ndalohej dhe vendimmarrësit nuk mund të merrnin vendime në kohë. E gjithë kjo çoi në përhapjen e shpejtë të sëmundjes në të gjithë botën. 

 

Sidoqoftë, katastrofa gjithashtu i ka mësuar botës se si të përmirësojë sistemin e reagimit dhe të trajtojë pandemitë në një mënyrë më të mirë në të ardhmen. Sipas udhëheqësve dhe mendimtarëve globalë, këtu janë disa nga veprimet e nevojshme për t'u përgatitur për pandemitë e ardhshme. 

 

Ristrukturimi i WHO

Shumë udhëheqës politikë janë dakord se Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka nevojë për një organ të ri, të veçantë të përkushtuar për të marrë përsipër përgjegjësinë e pandemive. 

 

Komplete më të mira të testimit

Një arsye pse viruset mund të përhapet kaq shpejt është mungesa e kompleteve të testimit të lëvizshëm, të lirë. Me pajisje të përmirësuara, celular dhe pajisje të tjera të testimit, një pandemi e ardhshme do të ketë më pak të ngjarë të përhapet në mënyrë eksponenciale. 

 

Monitorimi i distancimit social

Teknologjitë e reja mund të jenë në gjendje të ndihmojnë në monitorimin e distancës sociale duke përdorur rrjete celulare për të paralajmëruar autoritetet kur po bëhen grumbullime të mëdha. 

 

Inteligjence artificiale 

Inteligjenca Artificiale (AI) është një mjet i dobishëm për menaxhimin e pandemive, pasi i vendos ato informacione në kohë reale në dispozicion të autoriteteve dhe publikut. Kjo lejon zbatimin më të shpejtë dhe më efektiv të masave të kontrollit.

 

Gjurmimi i kontaktit 

Repartet shëndetësore kanë nevojë për mjete dhe teknika më të mira, duke përfshirë mënyra për të identifikuar zinxhirët e infeksionit. Teknologjia e tanishme mund të gjurmojë në mënyrë dixhitale një person të infektuar për të parë se ku ka qenë, ose njerëzit me të cilët kanë qenë në kontakt. 

 

Prodhimi i vaksinave

Sapo të miratohet teknologjia e re, është thelbësore që aftësia industriale për të prodhuar vaksina të mjaftueshme për të gjithë botën në fazat e hershme të një pandemie tashmë do të ekzistonte.


Më të lexuarat