Secondary Adv

5 fakte interesante rreth Murit te Madh Kinez

Share on Google+

Një strukturë interesante e krijuar nga njeriu, Muri i Madh i Kinës mund të shihet nga hapësira. 

 

Muri i Madh i Kinës gjarpëron nëpër shumë provinca të Kinës.

 Ai kalon nëpër vende përfshirë kryeqytetin e famshëm, Pekin, i cili ka mbi 14 milion banorë.

 

Ndërtimi filloi në 221-210 para Krishtit.

Ndërtimi i Murit të Madh filloi gjatë dinastisë Qin, i quajtur për sundimtar Qin Shi Hurangdi. Kur Qin Shi Hurangdi urdhëroi të ndërtohej muri, mbi 500,000 fshatarë u urdhëruan të ndihmojnë në ndërtim. Shumë nga këta ishin të dënuar kriminelë. Ndërtimi i mureve vazhdoi gjatë sundimit të Northern Wei (386-534 pas Krishtit). 300,000 njerëz u vunë për të punuar në një seksion të vetëm, vetëm në jug të Datong.

 

Karrocat e dorës u përdorën në peizazhet e sheshta dhe në shpatet e buta.

Dhitë dhe gomarët ishin përdorur për të mbledhur tulla dhe gëlqere. Ishte punë e ashpër, e paqëndrueshme ajo që ndërtoi këtë monument të madh, që në majat e tij më të larta ofron pamje panoramike sot.

 

Gjatë dinastisë Ming, kullat e Rojës shtoheshin shpesh. 

Këto shërbyen si kulla sinjali për të paralajmëruar Kinën për armiqtë, dhe topat u vendosën gjithashtu për mbrojtje aty pranë. Kullat e vrojtimit përdoren gjithashtu si lagje të banimit për ushtarët dhe depo për furnizimet e tyre. 

 

Në Shekullin XIII, Muri u shkel nga ushtarët Mongol.

Në Shekullin XVII, u shkel nga ushtarët e Manchu. Sot, askush nuk sulmon, por shumë turistë dynden të shikojnë të mahnitur.


Më të lexuarat