Secondary Adv

5 kuriozitete rreth misterit te Bermudes

Share on Google+

Kur flasim për planetin tonë, fakti që dimë pak rreth tij është edhe më i vërtetë nëse përqendrohemi tek oqeanet.

  

Një pjesë e madhe e oqeaneve tona janë akoma të pashpjeguara, dhe kush e di se çfarë lloj mistere dhe sekrete fshehin. Ende, një nga misteret më të njohura që gjenden në oqeanet tona është Trekëndëshi i Bermudës. Nganjëherë quhet Trekëndëshi i Djallit ose Ura e Uraganit, ky është një rajon që gjendet në pjesët perëndimore të Oqeanit Atlantik të Veriut.

 

Rajoni është përcaktuar lirshëm dhe njihet si vendi ku u zhdukën disa anije dhe avionë në rrethana të pashpjegueshme. Megjithatë, shumica e burimeve nuk pranojnë të besojnë se është një mister, por ne ende nuk kemi një shpjegim realist plotësisht të vlefshëm se pse këto anije dhe avionë janë zhdukur. Pavarësisht nga shkaku, ky rajon ka qenë subjekt i shumë debateve, dhe misteret e tij na magjepsin edhe sot e kësaj dite, kështu që le të mësojmë më shumë rreth tij!

 

Origjina e Misterit

Emri "Trekëndëshi i Bermudës" iu dha këtij rajoni nga shkrimtari Vincent Gaddis në vitin 1964. Megjithatë, nuk ishte ai që e bëri këtë rajon të famshëm dhe i dha famë ndërkombëtare. Charles Berlitz ishte ai që e bëri atë. Ai ishte i fiksuar pas paranormalit dhe besonte se Atlantis ishte i vërtetë dhe ishte i lidhur me Trekëndëshin e Bermudës. Ai foli për këtë teori në librin e tij, të titulluar në mënyrë të përshtatshme "Trekëndëshi i Bermudës", dhe u bë një bestseller. 

 

Shpjegime Surreale

Shumë njerëz u përpoqën ta shpjegojnë misterin ndër vite. Shkrimtarët e tjerë u përpoqën të zgjerohen me idenë se rajoni ishte i lidhur me Atlantis. Ata besuan se ky qytet mitik mund të gjendej në fund të oqeanit dhe ai përdorte energjitë e tij legjendare për të fundosur anije dhe avionë.

 

Përpjekjet për ti dhënë shpjegim 

Natyrisht, disa u përpoqën të jepnin një shpjegim më realist, kryesisht merreshin me gjeologji. Shkencëtarët sugjeruan që avionët dhe anijet u shkatërruan nga gazi i ndezshëm i metanit. Xhepa të mbushur me këtë gaz mund të gjenden afër fundit të oqeanit në shumë vende, që është një fakt i njohur, dhe këta njerëz sugjerojnë që një shkëndijë elektrike ose rrufe ndezi një flluskë metani që dilte në sipërfaqe dhe shkaktoi fundosje të anijeve. Megjithatë, kjo teori nuk është plotësisht e vlefshme, pasi metani mund të gjendet në të gjithë botën dhe askund tjetër nuk kanë ndodhur këto lloj aksidentesh.

 

Shpjegimet më të thjeshta mund të jenë të vërteta

Ekzistojnë gjithashtu shpjegime shumë më të thjeshta siç është shfaqja e valëve të papritura të baticës. Ky mund të jetë një shpjegim i zbatueshëm, megjithëse lë shumë pyetje të tjera. Nga ana tjetër, disa sugjerojnë që ekzistonte një anomali e çuditshme gjeomagnetike që shkaktoi disi probleme me navigacionin dhe hutim të pilotëve. Kjo disi i bëri ata të zhyten me avionët në oqean. Ky mund të jetë një shpjegim i vlefshëm nëse harrojmë faktin se këta pilotë janë të trajnuar të fluturojnë edhe pa navigim, kështu që mundësia e kësaj ndodh është jashtëzakonisht e vogël. 

 

Një mister i krijuar?

Shumë njerëz nuk besojnë se ekziston një mister që duhet të shpjegohet. Larry Kusche, një gazetar, dëshironte të zbulonte origjinën e të gjithë këtyre mistereve dhe doli me një përgjigje të papritur. Ai besonte se nuk ka asnjë mister dhe se tregimet për të gjitha këto zhdukje misterioze u krijuan gabimisht. Ai pohoi se disa njerëz madje shkuan aq larg sa që i trilluan këto përralla për të krijuar një mister. Ai pretendoi se shumica e studiuesve nuk i hetuan si duhet zhdukjet dhe se shumë prej raporteve të tyre përmbajnë të dhëna të vjetra, të cilat ishin kryesisht të rreme.

 

Ai madje analizoi librat që merreshin me aspektet paranormale të Trekëndëshit të Bermudës dhe arriti të gjente gabime atje, që do të nënkuptonte se shumë mister që rrethon këtë rajon është i përbërë nga njerëz që duan të krijojnë një histori interesante. Ende nuk e dimë të vërtetën për këtë rajon. Ndërsa shumë besojnë se ekziston një mister, ka shumë më tepër nga ata që besojnë se ka një shpjegim logjik për të.


Më të lexuarat