Secondary Adv

Vendet me demet me te medha ne turizem

Share on Google+

Ndërsa destinacionet popullore po rihapen ngadalë dhe turizmi ka filluar të marrë veten në disa pika, ndikimi i pandemisë në industri  ka qenë shkatërrues.

 

Shumë vende që mbështeten shumë në të ardhurat nga turizmi humbën një nga burimet e tyre kryesore të pasurisë pothuajse brenda natës, në Mars, por cilat vende kanë të ngjarë të jenë godtur më rëndë? Meksika është më e rrezikuara nga ekonomitë më të mëdha në botë, pasi 15.5% e PBB-së së saj mbështetet në industrinë e udhëtimit dhe turizmit.   

Portali në internet, i cili siguron të dhëna për ekonominë globale dixhitale, ka përpiluar një listë të atyre që mund të preken më keq bazuar në shifrat e vitit 2019 nga Këshilli Botëror i Udhëtimit dhe Turizmit (WTTC). Meksika paraqet në krye të listës së Statista, e ndjekur nga afër nga Spanja dhe Italia.

Tashmë në mesin e vendeve me numrin më të lartë të vdekjeve të koronavirusit, destinacionet evropiane gjithashtu ka të ngjarë të jenë ndër më të prekurit nga rënia e turizmit për shkak të varësisë së tyre nga të ardhurat nga vizitorët, të cilat kontribuan 14.3% në PBB-në e Spanjës vitin e kaluar dhe 13% në atë të Italisë, sipas WTTC. 

Ndikimi në SH.B.A., ekonomia më e madhe në botë, ka qenë më pak i rëndësishëm, me turizmin që zë vetëm 8.6% të PBB-së së tij, i cili bazohet në kontribute të ndryshme, duke përfshirë të ardhurat nga hotelet, agjentët e udhëtimit, linjat ajrore dhe restorantet. SHBA kanë nivelin më të lartë të vdekjeve në botë Covid-19, sipas të dhënave nga Universiteti Johns Hopkins.

Franca vendoset pak poshtë SH.B.A-së në listë, me turizmin që përbën 8.5% të PBB-së së tij në vitin 2019, i ndjekur nga Brazili me 7.7%. Ndonësepër çudi, turizmi në rënie ka të ngjarë të ketë pak pasoja financiare për Korenë e Jugut, me sektorin e turizmit që zë vetëm 4.2% të PBB-së së tij vitin e kaluar. 

Ndërsa destinacionet kryesore janë tërhequr nga të gjitha ndalesat për të tunduar udhëtarët, duket se do të marrë kohë që industria të rikuperohet, dhe ekspertët kanë sugjeruar që gjërat kurrë nuk mund të kthehen në mënyrën si ishin më parë. Unë nuk jam i sigurt se sektori i udhëtimit do të jetë ndonjëherë identik me mënyrën si ishte para-Covid 19, u shprehën ekspertët. Sa i përket funksionimit me kapacitete të plota dhe me të njëjtat vëllime, mund të duhen vite për të arritur atë.


Më të lexuarat