Secondary Adv

Rusia verteton efektivitetin e vaksines

Share on Google+

Vaksina Covid-19 e Rusisë në fakt mund të mbrojë njerëzit nga marrja e sëmundjes, tregojnë studimet e hershme ndërsa vendi boton të dhëna në lidhje me vaksinën e diskutueshme.  

 

Vaksina u bë e para në botë që u miratua për përdorim masiv muajin e kaluar, me Vladimir Putin I cili planifikon injeksionet mbarëkombëtare në tetor. Ky veprim ndezi trazira në komunitetin shkencor sepse nuk kishte prova për të provuar se vaksina, e quajtur Sputnik V, funksionoi ose ishte e sigurt. 

Dhe më vonë doli se spiunët britanikë kishin zbuluar një sulm kibernetik rus ndaj shkencëtarëve të Universitetit të Oksfordit të cilët po zhvillojnë një vaksinë pothuajse identike, duke rritur frikën se Moska ishte përpjekur të vidhte kërkime nga MB.

Por rezultatet nga dy prova të hershme klinike të bëra në Moskë dhe të botuara në revistën prestigjioze britanike The Lancet, tregojnë se vaksina është e sigurt dhe efektive. Shkencëtarët rusë pas studimeve thanë se vaksina stimulon një përgjigje imune në të gjithë pjesëmarrësit e inokuluar dhe nuk shkakton ndonjë problem serioz shëndetësor.

Prodhimi i antitrupave të parë tek pacientët sugjeron që vaksina ishte në gjendje të përgatiste trupin që të ishte në gjendje të shmangte Covid- 19. Shkencëtarët e pavarur perëndimorë thanë se rezultatet ishin 'disi qetësuese', por paralajmëruan se provat ishin shumë të vogla dhe të ngushta për të justifikuar injeksionin e miliona rusëve.

Vetëm 76 njerëz ishin të përfshirë në studim, vetëm gjysma e të cilëve ishin në të vërtetë të injektuar dhe vullnetarët ishin të gjithë të shëndetshëm dhe kryesisht në të 20-at dhe 30-at e tyre. Vaksinat mund të jenë më të rrezikshme tek të moshuarit sepse sistemi i tyre imunitar është shumë i dobët për të luftuar sasitë e vogla të virusit në vaksinë. Dhe vetëm sepse vaksinan nuk shkakton dëm nuk do të thotë se në të vërtetë mund të parandalojë infeksionin në situata të jetës reale.


Më të lexuarat