Secondary Adv

Rusia do ofroje vaksinen per vullnetaret

Share on Google+

Me rastet e koronavirusit në të gjithë botën tani në mbi 27 milion, shkencëtarët kanë punuar gjatë gjithë kohës për të krijuar një vaksinë. 

 

Disa vaksina janë duke u punuar, me një injeksion të prodhuar nga Universiteti i Oksfordit që konsiderohet si kandidati kryesor. Sidoqoftë, një raport i ri sugjeron që vaksina e Rusisë, e quajtur Sputnik V, do t'u ofrohet vullnetarëve duke filluar nga kjo javë. 

Vaksina u zhvillua nga Instituti Gamaleya i Moskës dhe u miratua pas më pak se dy muajsh testimi njerëzor, sipas Vladimir Putin. Ai pretendon se madje e ka lejuar vajzën e tij të testojë vaksinën eksperimentale. Shpejtësia me të cilën Rusia po lëviz për të hedhur vaksinat e saj nxjerr në pah vendosmërinë e saj për të fituar garën globale për një produkt efektiv. 

Por, gjithashtu ka ngjallur frikë se mund të jetë duke vendosur prestigjin kombëtar para shkencës dhe sigurisë. Duke folur në një takim qeveritar në televizionin shtetëror muajin e kaluar, Z. Putin u zotua se vaksina është e sigurt dhe se madje ishte injektuar në një nga vajzat e tij.

Udhëheqësi shtoi ai shpresonte që Rusia së shpejti do të fillonte prodhimin masiv të vaksinës. Miratimi i tij nga ministria e shëndetësisë parashikon fillimin e një prove më të madhe që përfshin mijëra pjesëmarrës, i njohur zakonisht si një provë e Fazës III. 

Rregullatorët në të gjithë botën kanë insistuar që nxitimi për të zhvilluar vaksinat Covid-19 nuk do të rrezikojë sigurinë. Por sondazhet e fundit tregojnë mosbesimin në rritje të publikut në përpjekjet e qeverive për të prodhuar me shpejtësi një vaksinë të tillë. Më shumë se 100 vaksina të mundshme janë duke u zhvilluar në të gjithë botën në përpjekje për  ti dhënë fund pandemisë. 


Më të lexuarat